Acasă Cultura Muzeul Național Peleș, Vitralii

Muzeul Național Peleș, Vitralii

DISTRIBUIȚI

Romfilatelia introduce în circulație miercuri, 12 februarie a.c. o nouă emisiune filatelică sub titlul Muzeul Național Peleș, Vitralii, în care sunt prezentate creații artistice dintr-o colecție valoroasă de vitralii, patrimoniu al Castelului Peleș. Emisiunea este compusă din patru mărci poștale și un plic „prima zi”.

Colecția de vitralii a Castelului Peleș se prezintă practic ca un unicat în România și în sud-estul Europei. Comandate de regele Carol I la atelierele Zettler din München, vitraliile au fost realizate într-o primă etapă, între 1881 și 1882. În concepția artistică a vitraliilor sunt incluse steaguri, scuturi, însemne heraldice, steme ale unor orașe germane, portrete ale unor personalități aparținând familiei regale, turnire, scene de vânătoare etc.

Subiectele religioase își găsesc și ele un loc al lor, cu compoziții care prezintă pe Sf. Gheorghe, Sf. Arhanghel Mihail, Sf. Nicolae, Adam și Eva. Sunt întâlnite de asemenea, compoziții care redau scene din basme europene ca Albă ca zăpada, Frumoasa Mélusinne, în cabinetul de lucru al Reginei Elisabeta, la care se mai adaugă scene ale basmelor românești Ana Doamna, Înșir-te mărgărite, Ciocârlia, ale lui Alecsandri, regăsite în Sala veche de muzică. Ultimele vitralii sunt realizate pentru decorarea Sălii noi de audiențe a Castelului, amenajată între anii 1911 și 1914.

O nouă comandă pentru vitralii, realizate în concept modern, a fost încredințată de regele Carol I lui August Zwölfer din Viena. Prin intermediul filialei din București, acesta a realizat în intervalul 1887-1890 vitraliile Salonului maur, cu arabescuri, iar între 1900 și 1910 a continuat cu vitraliile specifice stilului Art Nouveau, între care se regăsesc cele destinate apartamentului Marelui Voievod Mihai și Camerei de Aur a Reginei Maria.

Tehnicile de execuție ale perioadei, păstrând tradiția producerii sticlei și a folosirii culorilor, preluate din arta secolului al XVI-lea sunt completate benefic cu noile descoperiri din domeniul fabricării sticlei și chimiei culorilor.

Aplicate și temeinic tratate termic, culorile au rămas vii și strălucitoare, după mai bine de un secol și jumătate de la realizarea operelor.

Merită menționat faptul că Franz Xaver Zettler a inițiat elaborarea unui catalog care include toate lucrările realizate în tehnica vitraliilor, până la anul 1883. Litografiile reproduse se constituie ca o expoziție originală a imaginilor și subiectelor vitraliilor.

Mărcile poștale reproduc imaginile care au ca subiect ilustrarea unor scene din basmul Albă ca zăpada (timbrele cu valorile nominale de 4 Lei și 6 Lei), a unui ceremonial de nuntă, Cortegiu nupțial (timbrul cu valoarea nominală de 5 Lei) și a arhitecturii de ansamblu a Castelului Hohenzollern apaținând familiei Regelui Carol I (timbrul cu valoarea nominală de 14 Lei).

Grafica plicului „prima zi” reproduce o scenă interesantă a domeniului comercial sub o denumire bine gândită: Negustorul de bijuterii.

Emisiunea este disponibilă de miercuri, 12 februarie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here