Acasă Editorial Ne mai interesează democrația?

Ne mai interesează democrația?

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Poporul are întotdeauna dreptate. Este o frază pe care am auzit-o des în ultima perioadă, venind dinspre toate partidele, chiar și dinspre cele care, după scorul obținut la ultimele alegeri, au rămas pe tușă. Democrația înseamnă pluripartidism, libertate, egalitate, dreptate, proprietate, reprezentativitate, dominația majorității și protejarea minorității. Dar mai înseamnă și autoritate și responsabilitate.

Dacă primele principii după care se ghidează o democrație le bifăm cu ușurință, în ceea ce le privește pe cele din urmă, în ultima perioadă, apar oarece semne de întrebare. În ultimii ani, instituțiile statului, cele prin care statul își manifestă autoritatea în relațiile dintre ele, dar și cu cetățenii, au fost atacate și subminate, constant, în foarte multe forme, din foarte multe părți și pe multe canale. Au fost atacate instituțiile în sine, dar și reprezentanții acestora, iar rezistența societății în a le apăra s-a manifestat cel mai puternic prin ”Tineriada” din ianuarie 2017. După acel moment, spontaneitatea reacției sociale s-a diminuat, iar pe alocuri s-a împletit cu discrete imbolduri politice.

Loviturile constante aplicate instituțiilor prin care statul se manifestă ca actor în societate le slăbește autoritatea. În mod constant încrederea în instituții este pusă sub semnul întrebării de personaje uneori pitorești, alteori cu influență și credibilitate, construite, meticulos, în timp.

Aici intervine un alt principiu al democrației, responsabilitatea. Deopotrivă a instituțiilor și a cetățenilor.

Un stat ale cărui instituții sunt învinse este un stat învins. Așa că poate reflectăm de două ori atunci când aplaudăm contestatarii de profesie. Unele din observațiile lor pot fi îndreptățite dacă sunt susținute de argumente raționale și, mai ales, de soluții.

Să fie absenteismul înregistrat la recentele alegeri parlamentare cel mai mare de după decembrie 1989, un semn că nu ne mai interesează democrația? Că preferăm ca o minoritate să decidă pentru majoritate? Că am obosit? Sau este rezultatul constant al subminării încrederii în celălalt? Foto: Romanianmilitary.ro

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here