În noaptea de sâmbătă spre duminică, pe Lacul Snagov s-a petrecut un accident teribil soldat cu cinci persoane rănite și o persoană disparută.
Cele cinci victime, cu vârtse între 28 și 37 de ani erau turiști care luaseră masa la un restaurant pe malul lacului. Puțin după miezul nopții, în timp ce se aflau într-o ambarcațiune model Spat, aparținând restaurantului unde cinaseră, au fost loviți puternic de o barcă cu motor model Commander. Din declaratiile martorilor reiese că ambarcațiunea respectivă avea peste 100 km/h și a lovit în plin barca Spat, trecând pur și simplu peste ea. Conducătorul ei, Alexandru Popescu, a refuzat testarea alcoolscopică la fața locului și a fost necesară conducerea lui la Institutul Națonal de Medicină Legală pentru recoltarea de probe biologice. A șasea victimă, declarata inițial disparută, a fost găsită duminică dimineața de echipele de scafandri la o adaâcime de peste șase metri, la aproximativ 200 de metri de țărm și la 40 de metri de epava bărcii Spat. Este un barbat de 60 de ani. Alexandru Popescu, autorul accidentului, este fiul unui cunoscut om de afaceri.
Fiecare face ce vrea – În ultimii ani, pe Lacul Snagov au loc deseori concursuri de ambarcaţiuni şi focuri de artificii lansate direct de pe bărci. Reprezentanţii asociaţiilor de protecţie a zonei spun că au sesizat autorităţile în repetate rânduri, însă nu s-a luat nicio măsură. Mai mult, oamenii susţin că atunci când au încercat să atragă atenţia au fost răsturnaţi cu barca.
”Separat de partea de semnalistică legată de aria naturală protejată, ar trebui, pe malul stâng și drept, să vedem cele trei zonări și resticțiile și indicatoarele, care, sperăm, la un moment dat să fie competate. Dacă ar fi existat, am fi văzut că limita maximă este de 40 de km pentru a circula. Iar majoritatea ambarcațiunilor pe Lacul Snagov sunt cu motoare și cu capacități mult mai mari, motiv pentru care, te trage ața cum se spune, să mergi puțin mai repede”, a declarat custodele Ariei Protejate Snagov, Constantin Turmac, citat de B1.ro.
”Noi suntem preocupați că în prezent există precondiții de a se repeta incidente. Noi, prin regulamentul despus la ministerul Mediului de doi ani și care nu s-a aprobat, am cerut să se limiteze viteaza la maximul 20 de kilometri, să nu mai fie skijeturi care fac rău speciilor protejate și mai multe măsuri care ar trebui să ducă utilizarea lacului Snagov către un lac unde să existe o utilizare sustenabilă și unde să fie loc și pentru sportivii olimpici și pentru cei cu caiac canoe, nu doar o zonă unde vedem că e folosit lacul ca parcarea de la Băneasa, unde se fac drifturi cu mașini foarte puternice”, a mai spus Turmac.
”Pe timp de noapte avem câțiva factori asupra cărora s-ar putea interveni în viitor, ca de exemplu iluminatul excesiv de violent de la unele locații riverane care nu numai pe parte de faună distrug totul, dar și pe parte de circulație te pot orbi luminile puternice, dacă mergi cu ambarcatiunea pe lac, chiar regulamentar”, a mai declarat acesta.
Cei care sunt responsabili de protejarea zonei spun că au făcut în repetate rânduri sesizări, dar nu s-a luat nicio măsură. ”În ultimii șase ani aven zeci de sesizări. Avem 36 de sesizări cu poze, video depuse în special la Garda de Mediu și văzând că nu sunt rezultate, am trecut la alt nivel și pe cei de la Autoritatea Navală i-am sesizat că regulamentul dânșilor din 2003 nu poate dă fie legal pentru că nu au ținut cont de Legea 5/2000 că este și arie naturală protejată. Dar mai ales e o neregulă pentru că modul de circulație pe lacul Snagov este haotic și nouă ne crează mari dificultăți”, a mai spus custodele.
Va invitam sa ne insotiti la patrulari de informare – constientizare, pe lacul Snagov, pe care le organizam periodic. Si in care derulam cateva activitati potential interesante.
Astfel ca avem nevoi de o persoana de contact de la dvs.
Si am mai putea sa va conectam si la un flux de noutati generat de noi.