Șeful Inspecției Judiciare a schimbat inspectorul care-l cerceta disciplinar pe judecătorul care a vrut să aplice hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) privind desființarea Secției de Investigare a Infracțiunilor din Justiție, dezvăluie Europa Liberă.
Netejoru s-a autosesizat pe 10 iunie 2021, în urma unui articol apărut în presă, după ce judecătorul Costin Andrei Stancu de la Curtea de Apel Pitești a decis în cadrul unui proces că SIIJ „nu este justificată de imperative obiective și verificabile și nu este însoțită de garanții specifice de înlăturare a riscului ca această secție să fie folosită ca instrument de control politic al activității judecătorilor”.
Supărat pe decizie, Netejoru a decis să-l cerceteze disciplinar pe judecătorul Stancu. Cererea sa a ajuns la inspectoarea Silvia Georgiana Ignat. După verificări, Ignat a ajuns la concluzia că „măsurile dispuse în soluționarea unei cauze și hotărârile pronunțate sunt supuse controlului judiciar exercitat de instanțele judecătorești, neputând fi modificate indirect prin decizii administrative, pentru că Inspecția Judiciară nu poate suplini ori completa activitatea de judecată”, se arată în decizia de clasare consultată de Europa Liberă.
Pe 5 august 2021, judecătoarea Ignat respinge sesizarea din oficiu făcută de șeful ei, Lucian Netejoru. Șefa Direcției de Inspecție pentru judecători, Roxana Ioana Petcu, propune completarea cercetării disciplinare a lui Andrei Stancu. Roxana Petcu este soția fostului prefect PSD de București, Adrian Petcu, în prezent „expert” în Consiliul Legislativ al Camerei Deputaților.
Regulamentul spune că această completare se face în termen de 30 de zile de la data dispoziției, de același inspector. Sub pretextul că Silvia Ignat se afla în concediu de odihnă programat și că ar avea prea puțin timp la dispoziție pentru a completa verificările după ce se întoarce la serviciu, Lucian Netejoru a propus ca respectivele completări să fie făcute de un alt inspector.
Astfel, pe 11 august, șeful IJ emite o rezoluție de respingere a sesizării disciplinare și stabilește: „completarea care se va dispune este necesar să fie efectuată de un alt inspector care urmează a fi desemnat cu respectarea principiului repartizării aleatorii”. Repartizarea aleatorie a funcționat impecabil, astfel încât noul inspector a ajuns Carmen Cosma, inspectorul preferat al lui Netejoru. Foto: Agerpres, pe larg în Europa Liberă