Acasă Politic Niciun primar sau președinte de consiliu județean nu crede că alegerile locale...

Niciun primar sau președinte de consiliu județean nu crede că alegerile locale se pot ține în luna iunie

DISTRIBUIȚI

Premierul Ludovic Orban a declarat pentru Europa Liberă că va chema în ”viitorul apropiat” partidele parlamentare la consultări pentru a vedea dacă se impune amânarea alegerilor locale. Primarii și președinții de Consilii Județene consultați de Europa Liberă susțin că alegerile locale nu pot avea loc în luna iunie din cauza pandemiei de coronavirus.

Europa Liberă a încercat să afle care este punctul de vedere al primarilor principalelor două partide parlamentare în legătură cu amânarea alegerilor locale. PSD și PNL reprezintă în acest moment principalele forțe din Parlament, dar și din administrația locală.

Printre variantele avansate de aleșii locali se numără amânarea alegerilor locale până la toamnă, cuplarea alegerilor locale cu cele parlamentare, amânarea până anul viitor a alegerilor locale, dar și a celor parlamentare.

Nici un primar sau președinte de consiliu județean nu crede că alegerile locale se pot ține în luna iunie.

Ludovic Orban a avut deja o primă rundă de discuții cu partidele parlamentare referitoare la data alegerilor locale. PSD a lipsit de la această întâlnire, iar Ludovic Orban a avansat ca dată posibilă 28 iunie. Decretarea stării de urgență și înmulțirea persoanelor bolnave pot da însă peste cap calculele inițiale.

Premierul a declarat pentru Europa Liberă că va demara o nouă serie de consultări cu partidele parlamentare despre acest subiect. Guvernul va trebui să ia decizia finală cu 75 de zile înainte datei la care vor avea loc localele, iar surse guvernamentale susțin că este foarte posibilă prelungirea stării de urgență cu încă 30 de zile.

Primarii cred că oficializarea amânării alegerilor locale este doar o chestiune de zile. Indiferent dacă reprezintă comunități din sudul, nordul, vestul sau estul țării, dacă sunt de la PNL sau PSD, aleșii locali nu văd cum s-ar putea desfășura alegeri în condiții de siguranță pentru sănătatea oamenilor în luna iunie.

UDMR, ALDE, Pro România și USR au anunțat că doresc amânarea alegerilor locale. PSD a evitat să spună un punct de vedere tranșant, dar curentul de opinie majoritar în partid este că va fi nevoie de amânarea alegerilor locale. Social-democrații vor ca Guvernul să își asume această decizie.

Liberalii din teritoriu au transmis la centru că doresc amânarea alegerilor locale, dar o decizie finală va fi luată de premierul Ludovic Orban împreună cu președintele Klaus Iohannis. Ultimele alegeri locale au avut loc în România pe 5 iunie 2016, iar mandatul aleșilor locali este de patru ani.- sursa: romania.europalibera.org

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here