Deputații PNL Gabriela Horga, Sebastian Burduja și George Tuță anunță că senatorii au adoptat, la 2 februarie, propunerea legislativă privind modificarea și completarea Legii nr.227/2015 privind Codul fiscal prin care se vor stimula investițiile în piața de capital românească. Prin modificările realizate se va simplifica birocrația și se va reduce fiscalitatea pentru investitorii individuali la bursă.
”Ce va schimba această lege? Românii vor putea investi mai simplu și mai rentabil la bursă, fără birocrație. Companiile listate vor avea acces la o bază mai mare de investitori. Bugetul de stat va câștiga din creșterea bazei de impozitare, prin reținerea la sursă pentru un număr mai mare de investitori. În completarea efervescenței de listări private de anul trecut de la BVB, piața de capital poate deveni o alternativă reală de plasare a banilor. Poate crește gradul de educație financiară a românilor și ne poate aduce mai aproape de un vis: acela ca și în România să se vorbească despre prețul acțiunilor la cafea cu prietenii sau la cina în familie, așa cum se întâmplă în SUA și alte țări”, a declarat Sebastian Burduja.
”Bursa de Valori București asigură, în primul rând, o modalitate de finanțare a companiilor românești. De aceea este necesar să simplificăm accesul investitorilor la piața de capital. Prin acest proiect ne-am propus să încurajăm atragerea și implicarea investitorilor individuali pe piața bursieră românească. O piață de capital atractivă înseamnă o economie mai puternică. Proiectul de lege prevede implementarea unui sistem de impozitare la sursă pentru investitorii individuali, prin aplicarea unui impozit de 1% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai mult de an și 3% pe câștigul din transferul titlurilor de valoare deținute mai puțin de un an, față de aplicarea unui impozit de 10% cât este astăzi, fără ca pierderile să mai fie compensate sau declarate. Prin votul de la Senat s-a făcut astăzi un pas înainte pentru piața de capital românească”, a declarat Gabriela Horga.
George Tuță a precizat că acest proiect de lege este un pas înainte făcut pentru crearea unui ecosistem financiar accesibil pentru cetățeni. ”Vreau să lucrăm împreună pentru a crea un ecosistem financiar mai accesibil, mai incluziv și mai eficient pentru toți cetățenii. Voi lucra pentru o Românie în care serviciile financiare sunt accesibile și în care toată lumea are abilitățile și motivația necesare pentru a le folosi. Totodată, anunț că am depus un proiect de lege pentru declararea zilei de 11 aprilie ca „Ziua naţională a educaţiei financiare”, cu scopul de a-i motiva pe cetăţeni să se informeze pentru a dobândi abilităţile necesare pentru a folosi servicii financiare accesibile. Și am încredere că extinderea educației financiare îi va ajuta pe cetățeni să își gestioneze mult mai bine resursele financiare, să investească pentru viitor, pentru copiii lor. Totodată, lucrez pentru noi proiecte de lege prin care să extindem incluziunea financiară și să venim în ajutorul cetățenilor”, a declarat Tuță.
Proiectul de lege urmează să fie dezbătut în comisiile de specialitate ale Camerei Deputaților, care este Cameră decizională.