Ministrul afacerilor externe Emil Hurezeanu a avut joi, 20 februarie 2025, la București, consultări cu omologul elvețian, șeful Departamentului Federal pentru Afaceri Externe al Confederației Elvețiene, consilierul federal Ignazio Cassis, în cadrul vizitei pe care acesta o efectuează în România.
În cadrul discuțiilor au fost abordate aspecte cheie ale cooperării bilaterale, agenda europeană și subiecte de actualitate internațională.
Întrevederea a reconfirmat nivelul excelent al relațiilor bilaterale, marcate de un dialog politic deschis și constructiv, precum și de o dinamică economică în continuă creștere. Ambele părți și-au exprimat dorința de a identifica noi oportunități pentru stimularea investițiilor reciproce și dezvoltarea unor parteneriate inovatoare în domenii precum educația, cercetarea și apărarea.
De asemenea, a fost subliniată contribuția importantă a comunității de români din Elveția și a cetățenilor elvețieni stabiliți în România, care au un rol esențial în promovarea cooperării culturale și economice dintre cele două state.
Ministrul Emil Hurezeanu a salutat inițiativa omologului elvețian de celebrare în România a săptămânii dedicate limbii romanșe, cea de-a patra limbă oficială a Confederației Elvețiene, aspect care evidențiază respectul comun pentru patrimoniul cultural și lingvistic.
În cadrul discuțiilor, partea română a salutat finalizarea negocierilor privind acordurile între Uniunea Europeană și Confederația Elvețiană, subliniind importanța acestora pentru valorificarea pe deplin a potențialului cooperării dintre Elveția și statele membre UE. În acest context, ministrul Hurezeanu a subliniat potențialul acestor acorduri de a deschide noi perspective pentru întărirea relațiilor economice, sociale și culturale dintre România și Elveția.
Un punct important al discuțiilor l-a reprezentat contribuția elvețiană la reducerea disparităților economice și sociale în cadrul Uniunii Europene. Ministrul Emil Hurezeanu a exprimat aprecierea părții române pentru continuarea sprijinului elvețian, menționând că România va beneficia, în cadrul celei de-a doua contribuții, de 221,5 milioane de franci elvețieni pentru proiecte menite să sprijine creșterea economică, integrarea socială, protecția mediului, consolidarea sistemelor sociale și implicarea civică.
Pe agenda întrevederii s-au aflat și teme regionale și internaționale, cu un accent pe sprijinul pentru Ucraina în contextul războiului de agresiune declanșat de F. Rusă. Cei doi demnitari s-au referit și la importanța susținerii R. Moldova în parcursul său european. Oficialii au subliniat importanța colaborării strânse în cadrul organizațiilor internaționale, inclusiv din perspectiva recentei experiențe a Elveției în calitatea de membru nepermanent al Consiliului de Securitate al ONU în perioada 2023-2024, precum și a exercitării de către Elveția, în 2026, a Președinției-în-Exercițiu a OSCE.