În București, jandarmii călare au intimidat din nou manifestanții
Noi proteste au avut loc duminică seara în Bucureşti şi în mai multe orașe din țară. Peste 40 de grupuri civice şi organizaţii neguvernamentale şi confederaţiile sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa au chemat românii să ceară în stradă retragerea legilor justiţiei, respingerea în Parlament a Ordonanţei privind modificarea legislaţiei fiscale şi demisia Guvernului şi a preşedinţilor Camerei Deputaţilor şi Senatului.
”Ei vorbesc de stat paralel. Realitatea este ca Romania ajunge sa fie un stat capturat”, au spus iniţiatorii protestelor. Vocea mulţimii a fost acompaniată de sunetul vuvuzelelor, iar mesajul completat de sloganuri scrise pe pancarte, anunță Știrileprotv.
La marșul din Capitală unde au fost peste 25.000 de protestatari, a participat și fostulprim-ministru Dacian Cioloș, care a spus, printre altele, că. “soluţia imediată ar fi că opoziţia sa îşi facă treaba în parlament, iar societatea să arate foarte clar ceea ce vrea de la puterea politică actuală”.
Protestatar: “Tot anul am simţit că am fost fiert la foc mic. Am impresia că mereu încercau să facă câte ceva, mă refer atât la guvern cât şi la ce încearcă să facă în parlament cu legile justiţiei”
Protestatar: “Nu reuşeşte nimeni să explice urgenţa cu care se doreşte modificare legilor justiţiei, nu se ţine cont de avizele date de oamenii care sunt în justiţie.”
Printre cei care au ieşit în stradă s-au numărat şi cetăţeni străini, care au vrut să-şi susţină prietenii romani.
Evenimentul a avut însă și un moment tensionat și controversat – la București, jandarmii călare, ieșiți în număr mai mare ca de obicei, i-au intimidat pe manifestanți. Protestatarii au fost revoltați de prezența animalelor în mulțime, caii fiind foarte agitați din cauza zgomotului. Jandarmii au decis să facă un cordon în jurul protestatarilor, încercând să-i impiedice să meargă și pe al doilea sens de mers pe Bulevardul Lascăr Catargiu. Încercarea a fost eșuată însă. .
Dacă la Universitate, la Troiță, protestatarii au ținut un moment de reculegere în memoria celor care s-au jertfit în Decembrie 1989 și au cântat imnul național, în Piața Constituției, manifestanții s-au oprit în fata Ministerului Justiției și au scandat ”Justiție, nu corupție!”, ”Tu-Dorel, demisia!”, ”Hoții!”, ”Rușine!”, ”Demisia!” ”Dragnea, nu uita, țara vrea averea ta!”, ”Pui de hoți și de mafioți!”.
”În aceste momente, România este călcată în picioare, coaliția de guvernare nesocotind sau ignorând fățiș opiniile și interesele legitime ale tuturor actorilor din societate: Societatea civilă și reprezentanții puterii judecătorești s-au exprimat neechivoc împotriva modificării legilor justiției. Opiniile lor au fost nesocotite; Singura preocupare permanentă a guvernării sunt ‘drepturile’ infractorilor, și deloc dreptatea pentru victime sau recuperarea banilor furați. Numirile în funcții publice ne-au adus persoane de o incompetență flagrantă și cu un nivel de moralitate cel puțin discutabil; România este astăzi în situația în care nu mai pot avea loc nici negocieri, nici contracte colective la nivel național sau de sector. Ca urmare, angajații sunt din ce în ce mai puțin protejați, iar riscul de inechitate socială ne plasează mai degrabă în zona țărilor de la Estul Uniunii Europene; De la 1 ianuarie, salariații sunt lăsați la voia întâmplării, sunt integral responsabili pentru modul în care angajatorii aplică transferul contribuțiilor, dar și pentru finanțarea sistemului de pensii și cel de sănătate, pentru modul în care sunt colectate contribuțiile, dar și pentru solidaritatea cu persoanele vulnerabile. De la 1 ianuarie, povara responsabilității sociale va fi dusă doar de către salariați”, au scris pe Facebook organizatorii.
De asemenea, ei arată că promisiunile de măriri salariale pentru bugetari ”s-au topit în explicații fantasmagorice” despre brut și net, în vreme ce creșterile de prețuri sunt evidente pentru oricine, mai puțin pentru decidenții politici.
”Pensiile noastre sunt în pericol prin reducerea contribuțiilor personaleîn depozite private în cadrul Pilonului II de pensii; Bugetul pentru sănătate a scăzut, controlul politic a fost reinstaurat, iar drepturile pacienților sunt abuzate zilnic; Investițiile au scăzut la un nivel critic, în timp ce îndatorarea publică este din ce în ce mai mare. Pe scurt, actuala coaliție de guvernare susține hoția, ineficiența, haosul și lipsa de transparență, invocând câștigarea alegerilor cu un program de guvernare nerespectat. Viitorul nostru și al copiilor noștri este în pericol. E momentul să cerem o schimbare politică de substanță pentru a evita în ultimul ceas o catastrofă națională din care ne vom reveni în decenii. Cerem demisia Guvernului Dragnea-Tudose și a principalilor vinovați pentru actuala stare de fapt – domnii Dragnea și Tăriceanu – din funcțiile de președinți ai celor două Camere ale Parlamentului. Fără aceste demisii, șansele românilor de a trăi într-o societate așezată și prosperă, bazată pe respectarea drepturilor tuturor, pe cinste și competență vor fi iremediabil distruse”, adaugă inițiatorii în apelul făcut, potrivit Agerpres.
Peste 5.000 de oameni au protestat la Sibiu. Şi-au dat întâlnire în Piața Unirii, nu în Piața Mare așa cum se întâmpla de obicei, pentru că în centrul orașului se desfășoară Târgul de Crăciun. După ce au scandat o oră lozinci împotriva Guvernului și a partidelor aflate la guvernare, sibienii au pornit în marș pe principalele bulevarde din oraș. Peste 5 kilometri a străbătut mulțimea. Printre protestatari s-a numărat și Gavril Dejeu, fost ministru de Interne. El spune că aceste proteste sunt justificate în fața unor măsuri nelegale, care merg împotriva sistemului democratic al țării.
Cluj Napoca. Digi24 anunță că pentru a patra duminică la rând clujenii au ieșit în stradă. Deși a plouat mărunt întreaga seară, 4.000 de oameni au participat la protestul care a durat trei ore și jumătate. Cu pancarte şi steaguri, oamenii au plecat în marș pe principalele străzi ale orașului.
”Eu sunt pensionară, dar îmi pasă. Și am ieșit în stradă pentru că nu pot să dorm noaptea pentru acești nenorociți”, declară o participantă la protest.
”Suntem în pericol de a piede esența democrației, adică vocea și reprezentarea poporului în cele două camere ale parlamentului”, a spus un alt manifestant.
3.000 de oameni au protestat şi pe străzile Brașovului, iar la Iași, protestatarii au stat în stradă mai bine de două ore. În Piaţa Unirii s-au strâns aproximativ 2.500 de oameni. Au străbătut apoi 3 kilometri prin centrul oraşului. În stradă au ieşit şi reprezentanţii organizaţiilor neguvernamentale, precum şi membri ai confederaţiilor sindicale Blocul Naţional Sindical şi Cartel Alfa.
La Craiova, 1.000 de oameni au protestat în Piaţa Prefecturii, iar apoi au străbătut principala arteră a municipiului. ”Rezistăm, nu plecăm. Rezistăm, nu plecăm”. 1.000 de protestatari au ieșit în stradă şi la Constanța. Oamenii s-au strâns pe platoul din fața Prefecturii. Apoi au plecat în marș până în fața sediului PSD.
Proteste au fost şi la Galați. Aproape 700 de oameni au ieşit în stradă pentru a-şi exprima susţinerea faţă de sistemul judiciar şi pentru a critica modificările din domeniul fiscal şi corupţia. Manifestanţii s-au adunat în centrul oraşului, în faţa Palatului Prefecturii, iar apoi au pornit în marş pe cele mai mari bulevarde din Galaţi.
La Timișoara a plouat, aşa că doar 400 de oameni au răspuns apelului de a ieşi în stradă.
Manifestanţii din Alba Iulia l-au avut printre ei pe cunoscutul filosof Mihai Şora. Venerabilul om de cultură spune că oamenii trebuie să fie interesaţi de soarta cetăţii şi trebuie să protesteze faţă de toate lucrurile care nu le convin.
Şi la Oradea a plouat, dar 200 de oameni şi-au strigat nemulţumirile în stradă. ”Trebuie să se înțeleagă chiar și pe vremea asta nu trebuie să le fie frică să ieșim în stradă să ne strigăm drepturile noastre și până la urmă trebuie să câștigăm”, a spus un participant la miting. Protestatarii au trecut prin faţa sediului Prefecturii și apoi s-au oprit în faţa Partidului Social Democrat.
Au mai fost mitinguri la Ploiești, Pitești, Târgu Mureș, Bacău, Baia Mare, chiar și la Alexandria. Românii au protestat şi în afara graniţelor ţării. S-au adunat la Londra, Milano, Amsterdam, Roma sau Oslo. – foto: Digi24.ro, Aktual24.ro