Acasă Economie Noi sesiuni de examinare pentru radioamatori și operatori radio

Noi sesiuni de examinare pentru radioamatori și operatori radio

DISTRIBUIȚI

Autoritatea Națională pentru Administrare și Reglementare în Comunicații (ANCOM) prin Direcțiile sale Regionale din București, Cluj, Iași și Timiș organizează, în perioada 8 aprilie – 29 mai 2019, sesiuni de examinare în vederea obținerii certificatelor de radioamator și certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru.

Sesiuni de examinare în vederea obținerii certificatului de operator radio

Sesiunile de examinare pentru obținerea certificatelor de operator radio în serviciul mobil terestru vor avea loc în perioadele 06 – 07 mai la București, 15 mai 2019 la Timișoara, 16 mai 2019 la Iași și 29 mai 2019 la Cluj. Mai multe detalii sunt disponibile aici, pe pagina de internet a ANCOM destinată personalului operator al stațiilor de radiocomunicații.

Persoanele care coordonează și controlează activitatea stațiilor de radiocomunicații trebuie să dețină certificate de operator radio pentru a putea utiliza o stație de radiocomunicații. De regulă, domeniile în care activează companiile ce dețin rețele de radiocomunicații mobile terestre sunt: industrie, producție, transport și distribuție de utilități publice la nivel național, transporturi, construcții și lucrări publice, agricultură, silvicultură, pază și protecție a vieții și proprietății private, protecție publică, sănătate publică, servicii de gospodărire comunală etc.

În România sunt valabile, în prezent, 8.595 certificate de operator pentru stațiile de radiocomunicații din serviciul mobil terestru.

Sesiuni de examinare în vederea obținerii certificatului de radioamator

Examenele pentru obținerea certificatelor de radioamator vor avea loc în perioadele 8 – 9 aprilie 2019 la București, 13 aprilie 2019 la Cluj, 8 mai 2019 la Timișoara și 9 mai 2019 la Iași.

De obicei, radioamatorismul este practicat ca activitate de agrement. Există, însă, și competiții organizate la nivel local și internațional. În plus, radioamatorismul oferă posibilitatea dezvoltării aptitudinilor de utilizare a stațiilor de radiocomunicații, cunoașterii aprofundate a fenomenului de propagare radio în diferite benzi de frecvențe, realizării și testării de aparatură de radiocomunicații. Radioamatorii pot contribui uneori, alături de instituțiile publice de resort, la asigurarea comunicațiilor în situații de urgență. În România există în prezent 10.725 radioamatori autorizați de către ANCOM.

Documente necesare

Cei interesați trebuie să depună o cerere de înscriere, împreună cu o copie a actului de identitate și o fotografie color tip pașaport. Suplimentar, pentru obținerea certificatului de operator radio în serviciul mobil terestru este necesară dovada absolvirii cursurilor gimnaziale (clasele 5-8).

Sancțiuni 

ANCOM poate aplica amenzi cuprinse între 500 de lei și 7.000 de lei persoanelor care operează rețele de radiocomunicații mobile terestre fără a deține un certificat corespunzător sau practică radioamatorismul fără autorizație eliberată de ANCOM sau cu autorizație suspendată sau expirată.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here