Acasă Uncategorized ”Noi vs. Ei”

”Noi vs. Ei”

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Antiteza ”Noi vs. Ei” apare din ce în ce mai des în spațiul public, din păcate promovată și propagată de vectori de opinie și de imagine care de-a lungul timpului și-au construit un soclu de la a cărui înălțime sunt văzuți și auziți de o mare masă de oameni. Contrapunerea este distructivă cu atât mai mult cu cât pare să ocupe din ce în ce mai mult spațiul public, intern și internațional, să se manifeste la toate palierele societății, să vizeze categoriile sociale, profesionale, genul ori etnia.

Din păcate, în societatea românească acest ”Noi vs. Ei” rezonează cu o importantă parte a populației, în general formată înainte de 1989, când național-comunismul nu a stimulat formarea unei gândiri critice, analitice, ci mai degrabă teoriile conspirației.

Se pare că odată cu trecerea în noul an din discursul public a dispărut ideea de unitate, de unire, al cărei centenar l-am celebrat în 2018. Politicienii și formatorii de opinie au trecut repede peste ideea că doar împreună putem să construim, că doar prin coalizarea tuturor în jurul unui proiect major putem clădi ceva durabil, atât pentru noi, cât și pentru cei care vin după noi.

Exacerbarea acestei antagonizări sociale nu ne poate aduce nimic bun, pentru că acest ”divide” va fi urmat de ”impera”, conform expresiei latine ”Divide et impera!” (Dezbină și stăpânește!), al cărei efect nu va fi decât fragmentarea socială din ce în ce mai pronunțată, așa încât vocea diferitelor grupuri sociale se va face auzită din ce în ce mai greu, iar forța lor de a duce societatea mai departe va fi din ce în ce mai mică. Cu alte cuvinte, propagarea continuă în societate a acestui ”Noi vs. Ei” nu face altceva decât să ne șubrezească. Dezbinarea socială este o strategie prin care grupurile sunt împiedicate să se unească și să devină mai puternice pentru a putea fi mai ușor controlate.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here