Acasă Educatie Noile programe pentru liceu reintroduc Gramatica, Istoria Românilor și Geografia României

Noile programe pentru liceu reintroduc Gramatica, Istoria Românilor și Geografia României

DISTRIBUIȚI

Ministrul Educației, Daniel David, a semnat ordinul de ministru privind înființarea Programului Național pentru pilotarea sistemică a planurilor-cadru în învățământul liceal de stat, particular și confesional.

Sunt două variante de planuri-cadru.

Noutățile variantei standard, aprobată recent, vizează: mai buna accentuare a profilului/specializării, introducerea modului de cultură națională (readucând gramatica la acest nivel și istoria românilor/României și geografia României ca discipline), un echilibru mai bun între discipline pentru a forma cele opt (8) competențe-cheie, regândirea ofertei școlii (care trebuie să includă obligatoriu câteva discipline relevante) și descentralizarea deciziei la nivelul școlii/elevului.

Prin descentralizarea la nivelul școlii / elevului există posibilitatea flexibilizării curricumului și personalizarea la nivel de unitate școlară.

Varianta permite printre altele:

  1. Flexibilitate și autonomie curriculară mai mari: prin alocarea unui segment consistent curriculumului CDEOȘ (până la 2000 ore/arie curriculară pe ciclu), planul-cadru alternativ permite o autonomie reală a școlii și elevului în definirea, în parteneriat autentic, a parcursului educațional. Unitățile de învățământ pot construi oferte proprii relevante, în baza unor analize de nevoi, resurse și oportunități locale.
  2. Personalizarea și diferențierea parcursului educațional: modelul propune o abordare centrată pe elev și pe traseul său de dezvoltare, permițând configurarea unor rute de învățare flexibile, adaptate fiecărei filiere, profil, calificări sau domeniu vocațional sau profesional.
  3. Conectarea școlii la partenerii externi: prin dezvoltarea segmentului CDEOȘ, planul-cadru alternativ deschide școala către comunitate, instituții, operatori economici, ONG-uri și autorități locale, cu scopul de a integra în actul educațional activități de voluntariat, internship-uri, proiecte comunitare, ateliere de practică sau activități aplicate.

Aceștia sunt primii pași în reforma curriculară la nivel de liceu, următorii pași presupunând:

(1) Noile programe. Echipe mixte de profesori din preuniversitar, universitar și specialiști ai Academiei Române, care, urmând modele curriculare din țări la care ne raportăm prin prisma performanței educaționale, trebuie să propună conținuturi mai relevante și mai aerisite, relaționând pregătirea preuniversitară cu cea universitară. Până la 25% din timpul alocat unei discipline va trebui folosit pentru consolidare, activități remediale și de utilizare a competențelor în viața cotidiană.

(2) Manuale noi. Pornind de la noile programe, urmând modele din țări la care ne raportăm prin prisma performanței educaționale, manualele vor fi regândite, combinând abordările clasice cu cele digitale (inclusiv cu resurse online, gaming), în funcție și de specificul disciplinei.

(3) Formarea profesorilor. Formarea continuă a profesorilor în predarea noului model curricular va începe cu luna ianuarie 2026.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here