Acasă Social Nou spaţiu dedicat copiilor şi familiilor refugiați din Ucraina care trec graniţa...

Nou spaţiu dedicat copiilor şi familiilor refugiați din Ucraina care trec graniţa în România

DISTRIBUIȚI

La Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret (Suceava) a fost inaugurat un nou spaţiu dedicat copiilor şi familiilor refugiați din Ucraina care trec graniţa în România.

În colaborare a Poliţia de Frontieră Sighetu Marmaţiei, UNICEF România şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), spaţiul a fost dotat cu facilităţile şi resurse necesare pentru asigurarea nevoilor urgente ale mamelor cu copii.

Iniţiativa se înscrie într-o serie de eforturi comune şi colaborare dintre autorităţi şi agenţiile ONU de a răspunde eficient nevoilor refugiaţilor.

Începând cu 30 aprilie 2024, aproximativ 4,2 milioane de refugiați care au fugit din Ucraina rămân sub protecție temporară în Uniunea Europeană. Conform unui studiu recent al UNHCR, deși majoritatea refugiaților intenționează să se întoarcă în Ucraina în viitor, războiul continuu îi împiedică pe majoritatea să se întoarcă în Ucraina momentan. UNHCR consideră că accesul refugiaților din Ucraina servicii de protecție internațională este esențial. UE a extins măsurile de protecție temporară a refugiaților din Ucraina până în martie 2026.

În prezent, peste 30.800 de refugiați din Ucraina sunt înregistrați pe diverse platforme (precum cea oferită de Agenția Națională pentru Ocuparea Forteței de Muncă sau Jobs4Ukraine), pentru găsirea unui loc de muncă. Numai în 2023, 6.500 de refugiați au primit sprijin la angajare și le-a fost facilitat accesul la cursuri de limba română sau la centrele de îngrijire a copiilor, pentru a avea posibilitatea de a lucra. În România, aproximativ 6.604 refugiați au găsit un loc de muncă.

De la începutul invaziei la scară largă a Ucrainei, la 24 februarie 2022, UNHCR a sprijinit 4,3 milioane de persoane din Ucraina în 2022 prin diferite programe umanitare și de reconstrucție, 2,63 milioane de persoane în 2023 și a furnizat până în prezent, în 2024, aproape 950.000 de servicii multisectoriale persoanelor afectate de război din întreaga țară.

Din luna iulie 2024, pe noua platformă „Ukraine is home” (Ucraina este acasă), ucrainenii care au fugit din calea invaziei și au devenit strămutați în interiorul țării sau refugiați în străinătate, pot găsi informații practice și actualizate cu privire la drepturile, facilitățile și serviciile la care au acces, pentru a-i ajuta să ia decizii în cunoștință de cauză cu privire la întoarcerea voluntară sau continuarea șederii în comunitățile sau țările gazdă.

 

1 COMENTARIU

  1. […] La Punctul de Trecere a Frontierei (PTF) Siret (Suceava) a fost inaugurat un nou spaţiu dedicat copiilor şi familiilor refugiați din Ucraina care trec graniţa în România. În colaborare a Poliţia de Frontieră Sighetu Marmaţiei, UNICEF România şi Agenţia ONU pentru Refugiaţi (UNHCR), spaţiul a fost dotat cu facilităţile şi resurse necesare pentru asigurarea nevoilor […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here