Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie europeană de securitate internă – ProtectEU.
Strategia stabilește o viziune și un plan de lucru ambițioase pentru anii următori, cu un set de instrumente juridice mai clare, un schimb sporit de informații și o cooperare mai strânsă.
Într-un mediu de securitate schimbat și într-un peisaj geopolitic în evoluție, în care amenințările hibride din partea statelor străine ostile și a actorilor sponsorizați de stat sunt în creștere, în care rețelele puternice de criminalitate organizată proliferează, iar infractorii și teroriștii operează din ce în ce mai mult online, Europa trebuie să își revizuiască abordarea în materie de securitate internă. Propunerea actualizează răspunsul Uniunii la amenințările noi și tradiționale la adresa securității interne.
Este vorba despre o schimbare a culturii privind securitatea internă, cu abordare la nivelul întregii societăți care să implice cetățenii, întreprinderile, cercetătorii și societatea civilă. Aspectele legate de securitate vor fi integrate în elaborarea de noi inițiative, iar un nou cadru european de guvernanță a securității interne va sprijini punerea în aplicare a strategiei.
Între altele, noua strategie propune consolidarea Europol și oferirea autorităților de aplicare a legii instrumente actualizate de combatere a criminalității.
ProtectEU completează Strategia Uniunii privind pregătirea și Cartea albă europeană în domeniul apărării.
Obiective și acțiuni-cheie
O nouă guvernanță europeană în materie de securitate internă include o schimbare de mentalitate și o abordare îmbunătățită a securității interne prin identificarea implicațiilor în materie de securitate și pregătire ale inițiativelor Comisiei încă de la început și pe tot parcursul procesului de negociere, analize periodice ale amenințărilor legate de securitatea internă, raportarea periodică către Parlamentul European și Consiliu și anticiparea amenințărilor (bazate pe o conștientizare a situației de înaltă calitate și pe o analiză a amenințărilor) la adresa securității prin noi modalități de partajare a informațiilor – capacitatea unică de analiză a informațiilor a UE (SIAC).
Instrumente mai eficace pentru asigurarea respectării legii și agenții JAI mai puternice
Autoritățile de aplicare a legii au nevoie de instrumentele adecvate pentru a fi eficace. 85% din anchetele penale se bazează pe informații digitale, ceea ce include accesul legal la date (un nou mandat pentru Europol de a-l transforma într-o agenție de poliție cu adevărat operațională pentru a consolida sprijinul acordat statelor membre), consolidarea Frontex, Eurojust și ENISA și asigurarea unei cooperări strânse între agenții, consolidarea capacităților operaționale cu ajutorul unui nou sistem de comunicare critică pentru a permite comunicarea transfrontalieră între diferitele autorități. De asemenea, sunt necesare o foaie de parcurs privind accesul legal și efectiv la date pentru autoritățile de aplicare a legii și o foaie de parcurs tehnologică privind criptarea și o evaluare a impactului în vederea actualizării normelor UE privind păstrarea datelor.
Consolidarea rezilienței împotriva amenințărilor hibride prin punerea în aplicare integrală de către statele membre a Directivei REC și a Directivei NIS2, o nouă lege privind securitatea cibernetică și noi măsuri de securizare a serviciilor de cloud și de telecomunicații și de dezvoltare a suveranității tehnologice, reducerea dependențelor de furnizori străini unici și de reducere a riscurilor pe care le prezintă lanțurile de aprovizionare față de furnizorii cu grad ridicat de risc, inclusiv revizuirea normelor privind achizițiile publice, consolidarea securității nodurilor de transport, printr-o strategie portuară a UE, și noi sisteme de raportare pentru a consolida securitatea aeronautică, transporturile și lanțurile de aprovizionare. De asemenea, este avut în vedere un plan de acțiune împotriva amenințărilor chimice, biologice, radiologice și nucleare (CBRN).
Combaterea criminalității grave și organizate
Sunt necesare norme mai stricte pentru combaterea rețelelor de criminalitate organizată. Autoritățile de aplicare a legii trebuie să fie în măsură să meargă după banii lor. Copiii trebuie să fie mai bine protejați împotriva criminalității organizate (un nou cadru juridic privind criminalitatea organizată, cu norme mai stricte privind anchetele, o nouă strategie și un nou plan de acțiune privind drogurile și traficul de droguri, un plan de acțiune privind protecția copiilor împotriva criminalității, consolidarea abordării „urmărirea banilor”, inclusiv prin transpunerea integrală a noilor norme privind recuperarea și confiscarea activelor, o nouă legislație împotriva traficului de arme de foc și noi strategii ale UE privind traficul de persoane și drepturile victimelor).
Combaterea terorismului și a extremismului violent
Având în vedere că nivelul de amenințare teroristă din UE rămâne ridicat, UE are nevoie de o nouă agendă privind prevenirea și combaterea terorismului și a extremismului violent, noi instrumente pentru prevenirea radicalizării și de de urmărire a finanțării terorismului.
UE ca actor mondial puternic în domeniul securității
Pentru a contracara impactul instabilității globale, sunt necesare stimularea cooperării internaționale în materie de securitate și consolidarea parteneriatelor cu regiuni-cheie (America Latină și regiunea mediteraneeană), încheierea de acorduri internaționale de către Europol și Eurojust, inclusiv crearea de echipe operaționale comune cu autoritățile locale de aplicare a legii, consolidarea schimbului de informații cu țările terțe de încredere și revizuirea mecanismului de suspendare a exceptării de la obligativitatea vizelor și abordarea aspectelor legate de securitate în cadrul viitoarei Strategii privind vizele.
[…] Comisia Europeană a prezentat o nouă strategie europeană de securitate internă – ProtectEU. Strategia stabilește o viziune și un plan de lucru ambițioase pentru anii următori, cu un set de instrumente juridice mai clare, un schimb sporit de informații și o cooperare mai strânsă. Într-un mediu de securitate schimbat și într-un peisaj geopolitic în evoluție, […] Citeste mai mult […]