Ministrul Finanțelor zice că e nevoie de tot aparatul administrativ în lupta cu criza coronavirusul
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîțu, consideră că este dificil de vorbit în prezent despre şomajul tehnic în sectorul public, deoarece este greu de interpretat, măsura nu poate fi aplicată unitar şi este nevoie de tot aparatul administrativ în lupta cu criza coronavirusul.
“Cred că astăzi este dificil să vorbim despre astfel de lucruri, pentru că e greu de interpretat, există interpretări diferite la fiecare şi în acelaşi timp nu cred că poţi să aplici această măsură unitar. Şi atunci, dacă vrei să faci o reformă a aparatului administrativ trebuie să o faci atunci când nu ai lupta asta cu criza în domeniul sănătăţii. Aparatul administrativ este cel de care avem nevoie, tot, să luptăm cu această criză. (…) Am auzit discuţiile din spaţiul public, le ştiu.(…) Nu cred că este momentul astăzi pentru aşa ceva. Cred că putem să facem reformă pentru tot aparat administrativ, dar nu atunci când luptăm cu coronavirusul”, a precizat Cîţu la Digi 24.
Acesta a fost întrebat când va începe să se aplice schema privind şomajul tehnic pentru bugetari şi a reiterat că la ministerul de Finanţe nu există aşa ceva în discuţie.
”Problema este de moment şi cred că putem face acest lucru şi să suportăm toţi costurile. Unii suportă azi, alţii după acest moment. Cred că azi trebuie să ne concentrăm toate resursele pe care le avem în sectorul administrativ şi în sănătate”, a precizat ministrul Finanţelor.
Pe de altă parte, întrebat dacă se gândeşte la o schemă discutată la nivel paneuropean conform căreia angajaţii de la privat să fie păstraţi, dar să fie plătiţi parţial, pentru muncă parţială, şeful de la Finanţe a răspuns că există mai multe scheme ce vor fi discutate cu sectorul privat şi că există şi această variantă, dar nu sunt luate decizii.
Deocamdată nu avem nevoie de FMI
Ministrul a mai declarat că nu se pune problema unui acord cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) întrucât România are o rezervă financiară pentru a face faţă următoarelor patru-cinci luni. ”În acest moment nu, nu discutăm despre aşa ceva. Avem un buffer de care nu ne-am atins, de aceea continuăm să ne finanţăm din piaţă. Şi astăzi (luni – n.r.) ne-am finanţat din piaţă şi când găsim soluţii bune ne finanţăm pentru a face aceste plăţi. Păstrăm buffer-ul pentru momente dificile. Acordurile cu instituţiile internaţionale sunt pe ultimul loc (…) Ne ajunge pentru patru-cinci luni, cam aşa, chiar mai mult, dar nu pot da cifrele exacte. Un acord cu instituţiile financiare externe este ultimul luat în calcul”, a răspuns Cîţu.
Ministrul a dat asigurări că nu vor exista probleme cu la plata la timp a salariilor, a pensiilor, a şomajului tehnic şi a altor facturi pe care le are Ministerul Finanţelor. – sursa: Digi24.ro