Acasă Editorial O nouă forță politică va putea câștiga alegerile din 2020

O nouă forță politică va putea câștiga alegerile din 2020

DISTRIBUIȚI

O revoluție se face cu un vizionar, un ideolog și un strateg

Schimbarea clasei politice, reforma statului și a marilor sisteme publice – învatamant, sănătate, administrație – sunt deziderate și imperative clamate de societatea românească de aproape 30 de ani. Pe 3 septembrie a început sesiunea parlamentară de toamnă și odată cu ea campania electorală. În 2019 – 2020 suntem chemați să ne alegem europarlamentarii, președintele republicii, primarii și consilierii locali, deputații și senatorii din legislativul țării. De modul cum vom alege și mai ales pe cine vom alege depinde viitorul nostru pentru următorii, cel puțin, 30 de ani.

O reformă reală a statului şi implicit a clasei politice se va produce doar atunci când vom accepta că şi noi, cei vreo 20 de milioane de cetăţeni avem o problemă, când ne-o vom recunoaşte şi asuma. Şi anume că nu suntem buricul pământului. Că nu suntem nici cei mai frumoşi, harnici şi deştepţi locuitori ai planetei.

Avem nevoie de o restartare a mentalului nostru colectiv, a comportamentului social. Când noi vom fi mai responsabili, mai corecţi şi mai muncitori atunci vom avea şi instituţii mai bune şi eficiente. Când vom termina cu formele de discriminare dintre privat şi public, dintre capitalul românesc şi capitalul străin, dintre firmele româneşti şi cele străine, dintre femeie şi bărbat, tânăr şi adult, când vom înlocui mediocritatea cu meritocraţia, vom deveni o naţiune puternică şi prosperă.

Nu politicienii sunt de vină că 37% din populaţia țării trăiește în sărăcie şi excluziune socială sau că două milioane de copii nu au de mâncare, că trei milioane de români au fost constrânşi să-şi părăsească ţara pentru un trai decent, că bunicii noştri de la ţară trăiesc de pe o zi pe alta dintr-o pensie mizeră şi în condiţii medievale, că intelectualitatea ţării a luat calea exilului. Noi suntem de vină, că doar noi i-am făcut pe politicieni. După chipul şi asemănarea noastră. Şi continuăm să-i votăm. Partidele tradiționale, fie că vorbim de PSD sau PNL, sunt compromise și incapabile de a se reforma sau de a genera modernizarea statului. Și unii și alții, au guvernat atât separat, cât și împreună. Și au guvernat prost. În mandatele lor România a pierdut peste 4 milioane de salariați, peste 2/3 din capacitățile industriale ale țării, 50% din fondul arabil al României, 1/4 din fondul forestier, 1/2 din resursele țării. Pe mandatele lor, România a ajuns la o datorie externă de 96 miliarde de euro plecând de la 0 în 1990. Deși PIB-ul României a crescut de la 35 miliarde euro în 1989 la 185 miliarde euro în 2017, deși doar în ultimii 10 ani au intrat în România 32 miliarde euro fonduri europene, 35 miliarde euro investiții străine directe, 55 miliarde euro remiterile românilor din străinătate, cele două mari partide nu au reușit să construiască decât 450 kilometri autostrăzi, niciun spital nou, din contră au închis 69, nicio școală nouă, din contră au închis 11.000. Și astăzi, mai mult de jumătate din comunele și satele țării nu au asfalt, gaze sau canalizare.

Pentru asanarea și însănătoșirea clasei politice, rețeta partide noi cu oameni vechi este sortită eșecului. Rețeta succesului înseamnă partid nou cu oameni noi. Așa a obținut USR un număr de mandate parlamentare cât PMP și ALDE la un loc. Rețeta va trebui, însă, îmbunătățită. Nu va fi suficient să vii atunci doar cu oameni noi care nu au niciun trecut profesional sau social.

Un partid nou, centrat pe problemele țării și nu pe doctrine sau ideologii, un partid care să-și asume reforma statului, a instituțiilor statului, a marilor sisteme publice, un partid care va promova pe liste valoarea și competența, meritocrația și nu mediocritatea și servilismul, acel partid va putea câștiga alegerile în 2020. Fac apel la antreprenorii români care au rezistat eroic și chiar au făcut performanță într-un mediu politic și economic ostil, fac apel la intelectualii țării, la studenții, masteranzii și doctoranzii români din marile universități ale lumii, la cei peste 3 milioane de compatrioți care trăiesc în afara granițelor țării și care vor să se întoarcă acasă dar într-o țară corect, eficient și transparent guvernată, fac apel la milioanele de români care așteaptă de aproape 30 de ani schimbarea și reforma statului, să se implice în acest proiect. Poate să fie cel mai important proiect politic al României după 1990, un proiect de țară, un proiect identitar pentru peste 20 milioane de români. O revoluție nu se face cu armate de oameni sau generali. În egală măsură nu se face nici în stradă și nici cu strada. Se face cu doar 3 oameni: un vizionar, un ideolog și un strateg. – REMUS BORZA, deputat

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here

five + 14 =