Acasă Editorial Ochii mari!

Ochii mari!

DISTRIBUIȚI

Cătălin DRAGOMIR

Așteptările unora, acum, după trecerea alegerilor prezidențiale, sunt atât de mari încât ei nu realizează că nu intră în atribuțiile guvernului să facă sau să desfacă din promisiunile vehiculate pe piață.

”Anulați pensiile speciale în 30 de zile, așa cum ați promis”! strigă unii. Nu se poate! Ați uitat cine deține majoritatea în Parlament? PSD și Pro România au voturi suficiente încât să poată bloca orice inițiativă a Cabinetului Orban! ”Faceți-o prin ordonanță de urgență”! OK, dar și acel act normativ ajunge la Parlament și pică, nu? Și, chiar dacă ar trece de Parlament, s-ar bloca la Curtea Constituțională, că doar judecătorii constituționali nu-și vor tăia singuri beneficiile doar pentru că așa cere poporul! În privința pensiilor speciale s-ar putea face ceva economii, dacă Guvernul le-ar impozita, măcar după modelul propus de Orlando Teodorovici.

Fosta opoziție, dacă o putem numi așa, adică PNL, USR și PMP, ar vrea alegeri locale în două tururi de scrutin. OK. Și președintele Iohannis defilează de ceva vreme cu asta. Dar Parlamentul ce zice? PSD și UDMR au spus clar că nici nu vor să audă de așa ceva. PSD pentru că ar pierde foarte mulți primari și președinți de consilii județene, iar UDMR pentru că ar risca să iasă din viața politică locală și, imediat, să intre în disoluție.  

Asumarea răspunderii în Parlament, la pachet cu alte legi, poate fi o soluție pentru a forța mâna PSD și UDMR, pentru că ambele se tem de alegeri anticipate și se presupune că vor vota până la urmă cum vor ceilalți. Dar, dacă social-democrații ridică mâna împotrivă, inițiativele Guvernului Orban cad, și apoi se depune moțiune de cenzură? Își va asuma președintele Iohannis să propună două variante de prim-ministru care să cadă la vot și să provoace anticipate? Chiar sunt pregătiți liberalii pentru așa ceva? Chiar credeți că PSD e atât de slăbit încât să nu se regrupeze? Riscă puterea actuală puterea?

Cred că aceia care cer minuni peste noapte ar trebui să se informeze corect cu ce se ocupă Guvernul, să nu mai creadă doar ce citesc pe rețelele de socializare. Faceți ochii mari și învățați cui și ce să cereți! Dacă nu, riscați să rămâneți doar niște marionete pentru vot!

Foto: Kaunotech.ro

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here