Acasă Economie OFIȚER DE POLIȚIE DIN CADRUL DIICOT, REȚINUT ÎN CAZUL LUCINSCHI

OFIȚER DE POLIȚIE DIN CADRUL DIICOT, REȚINUT ÎN CAZUL LUCINSCHI

DISTRIBUIȚI

DIICOTOmul de afaceri Sergiu Lucinschi, fiul fostului președinte moldovean Petru Lucinschi, a fost reținut de DNA într-un dosar în care este acuzat de șantaj și trafic de infuență. În același dosar a fost reținut, tot pentru 24 de ore, și Constantin Comăneanu, ofițer de poliție în cadrul DIICOT, acuzat de luare de mită. Potrivit anchetatorilor, în perioada decembrie 2014 – martie 2015, Sergiu Lucinschi a exercitat asupra unui om de afaceri pentru a-l determina să-i remită suma totală de 4.000.000 euro, nedatorată de acesta din urmă, pentru retragerea unei plângeri penale pentru mai multe infracțiuni (printre care și gestiune frauduloasă). În plus, Lucinschi a promis omului de afaceri că va depune diligențele necesare pentru schimbarea încadrării juridice astfel încât rezultatul să fie încetarea anchetei.

Constantin Comăneanu, polițistul care desfășura activități specifice în același dosar, printr-un intermediar, i-a solicitat omului de afaceri o sumă de bani, inițial neprecizată, afirmând că poate influența modul de soluționare al dosarului respectiv. Mai mult, pentru a-i întări încrederea, prin același intermediar, i-a transmis omului de afaceri o copie a plângerii depusă de Sergiu Lucinschi și i-a comunicat că va fi arestat, ceea ce s-a și întâmplat.

Având în vedere că informațiile se confirmaseră, după punerea sa în libertate, omul de afaceri a fost de acord să îi înmâneze intermediarului suma de 30.000 euro, din cei 50.000 de euro pretinși inițial, în vederea rezolvării favorabile a dosarului său.

Din această sumă, la data de 30 martie 2015, persoana intermediară a remis suma de 5.000 de euro lui Constantin Comăneanu, care a fost prins în flagrant delict. În aceeași perioadă, pentru a adăuga presiunii descrise mai sus un mijloc de constrângere și mai puternic, în concordanță cu cuantumul sumei respective, Lucinschi a pretins că are influență, direct și indirect (mediat), asupra organelor judiciare implicate în instrumentarea unor cauze penale care-l priveau pe omul de afaceri.

În acest sens, el a mai promis omului de afaceri că va determina ridicarea unor sechestre instituite asupra bunurilor omului de afaceri și pentru soluționarea dosarelor într-o manieră favorabilă acestuia din urmă, indiferent de probele existente.

La data de 17 martie 2015, pentru acest „ajutor”, Sergiu Lucinschi a pretins și a primit de la omul de afaceri, dreptul de creanță asupra sumei de 2.000.000 euro, în forma unui contract fictiv de împrumut, prin care omul de afaceri recunoștea o datorie personală în valoare 2.000.000 euro către Sergiu Lucinschi, angajându-se să îi restituie până la sfârșitul anului. Procurorii beneficiază de sprijinul SRI.

DNA informează că Lucinschi și Comăneanu vor fi prezentați Înaltei Curți de Casație și Justițiecu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here