Lumea este lovită de un tsunami de infectări cu varianta Omicron a coronavirusului SARS CoV-2. Restricțiile au fost înăsprite în mai multe țări, pentru a limita răspândirea noii variante. BBC face o listă a informațiilor cunoscute până acum despre această tulpină. Lucrurile stau mai bine decât iarna trecută
Situația este mai bună decât în urmă cu un an, când mulți oameni nu s-au putut întâlni cu familia în ziua de Crăciun.
Restricțiile sunt mai puține, iar oamenii se pot proteja cu ajutorul vaccinurilor.
Omicron pare să provoace infecții mai puțin severe…
Oamenii care se infectează cu varianta Omicron au mai puține riscuri de a face forme grave decât în cazul variantelor anterioare.
Studiile din întreaga lume arată că Omicron este mai blândă decât varianta Delta, cu un risc cu 30% până la 70% mai redus ca persoanele infectate să ajungă în spital.
Omicron poate provoca simptome asemănătoare răcelii, cum ar fi durere în gât, nas care curge și dureri de cap, dar asta nu înseamnă că toată lumea va face forme ușoare. Vor fi și cazuri grave care vor avea nevoie de spitalizare.
Modificările suferite de virus par să-l fi făcut mai puțin periculos, dar cea mai mare parte a severității reduse se datorează imunizării prin vaccinare.
… dar se răspândește mult mai repede
Problema este însă că noua variantă este mult mai contagioasă și se răspândește mult mai repede, ceea ce înseamnă că un număr mai mare de oameni vor fi infectați, iar sistemele de sănătate riscă să fie copleșite din nou.
Mai mult, studiile arată că Omicron poate ocoli o parte din protecția imunitară dată de vaccinuri și infectarea anterioară.
Marea Britanie, de exemplu, a înregistrat un număr record de cazuri de COVID – aproape 120.000 de infectări confirmate joi, iar cifrele oficiale pot fi mai mici decât realitatea, deoarece nu toată lumea face test COVID.
Mulți oameni s-au vaccinat, dar protecția pare să scadă
Tot mai mulți oameni se vaccinează în lume, inclusiv cu cea de-a treia doză, care arată o eficiență mai mare în fața variantei Omicron.
Cu toate acestea, protecția împotriva infectării Omicron pare să scadă după aproximativ 10 săptămâni. Pe de altă parte, protecția împotriva formelor severe ale bolii este probabil să dureze mult mai mult.
Există antivirale pentru COVID-19
Noile medicamente antivirale împotriva COVID-19 care sunt aprobate sau în curs de aprobare de către autoritățile sanitare ar trebui să țină și mai mulți pacienți în afara spitalelor.
Molnupiravir este un medicament antiviral care perturbă capacitatea lui Omicron de a se replica în corpul uman și reduce internarea în spital cu 30%. Sotrovimab este o terapie cu anticorpi care se lipește de virus și reduce internările în spital cu 79%.