Țigările electronice reprezintă un pericol uriaş pentru sănatate, atenționează Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS). În lume, unu din cinci tineri spune că a încercat ţigările electronice înaintea celor clasice. Producătorii susțin că sunt mai puţin dăunatoare decât ţigările din tutun, medicii însă atrag atenţia că şi ţigările electronice pot duce la cancer pulmonar.
Unii au fost motivaţi de iubirea pentru natură, alţii de o ţigară electronică. Trei din zece consumatori spun că acestea i-au ajutat să se lase complet.
Renunţarea la tutun este însă un pas extrem de dificil pentru cei mai mulţi dintre fumători. Mulţi cred că, dacă aleg ţigările electronice, riscurile nu sunt la fel de mari ca în cazul celor clasice. Medicii însă nu sunt de aceeaşi părere şi trag un semnal de alarmă. Astfel de produse ascund substanţe cu mare potenţial cancerigen.
Ca şi în cazul ţigărilor clasice, afectaţi sunt şi nefumătorii care stau în preajma celor care folosesc ţigările electronice. Substanţele nocive ajung şi la ei, iî cantităţi mai mici, dar suficiente pentru ca şi aceştia să fie expuşi unor riscuri. Copiii sunt, desigur, cei mai vulnerabili. În Uniunea Europeană, cei mai mulţi fumători sunt în Grecia şi Bulgaria. România are cea mai mare creştere a numărului de fumatori.