În perioada 3 – 9 august a.c., „Caravana filmului românesc – Capodopere ale cinematografiei naţionale” a revenit la Oneşti. Este al treilea an consecutiv în care filme din marea cinematografie românească, dar şi artişti îndrăgiţi, care prin talentul lor au încântat generaţii de spectatori, au făcut ca această săptămână să fie una de adevărată sărbătoare culturală în urbea moldavă.
Şi, ca dovadă că este nevoie de cultură autentică şi că singurul lucru pe care trebuie să îl facă forurile, care au rol în educarea populaţiei, este să o promoveze, stă prezenţa numeroasă a publicului. Atât la proiecţiile de seară, în aer liber (în medie 600 -700 de spectatori la fiecare proiecţie), cât şi la evenimentele desfăşurate la Biblioteca Municipală „Radu Rosetti” din Oneşti.
Cât despre marii artişti care au poposit anul acesta la Oneşti, ei au fost actorii Draga Olteanu Matei, Mircea Diaconu şi regizorul Şerban Marinescu – participanţi şi la ediţiile anterioare –, care s-au reîntors, aşa cum au declarat, cu drag în oraşul din centrul Moldovei, dar şi actorii Dorel Vişan şi Nicodim Ungureanu, însoţiţi de scenaristul Bogdan Ficeac, participanţi în premieră la eveniment. Ei au împărtăşit publicului din experienţa lor de lucru, fie de pe scena de teatru, fie de pe platoul de filmare, aducând în faţa spectatorilor savoare unei lumi plină de culoare şi inedit.
Dar, poate cea mai aclamată apariţie a fost cea a actorului Horaţiu Mălăele, care a prezentat locuitorilor din Oneşti recitalul său de succes „Sunt un orb”, ca preambul al proiectării celor două filme ale sale: „Funeralii fericite” şi „Nunta mută”.
Alături de invitaţii speciali ai „Caravanei filmului românesc” de la Oneşti, a luat cuvântul şi amfitrionul acestui regal de film românesc, primarul interimar Alexandru Cristea, care a salutat prezenţa invitaţilor şi a vorbit despre importanta culturală a acestui proiect şi despre necesitatea sprijinirii şi dezvoltării şi a altor proiecte culturale de valoare în acest oraş.
Aşadar, „Caravana filmului românesc”, proiect iniţiat şi derulat de Asociaţia CineCultura şi MDV Audio Studio, şi realizat în parteneriat cu Primăria Municipiului Oneşti se pare că a avut, la Oneşti, succesul pe care şi-l merită pe deplin.
Proiectul este realizat cu sprijinul CNC – Centrul Naţional al Cinematografiei, UCIN – Uniunea Cineaştilor din România, Arhiva Naţională de Filme; ANF – Arhiva Naţională de Filme; DACIN SARA – Drepturi de Autor în Cinematografie şi Audiovizual – Societatea Autorilor Români din Audiovizual;
Parteneri: Primăria Municipiului Oneşti şi Biblioteca Municipală „Radu Rosetti”;
Sponsor: Next Gen Communications;
Parteneri media: Cinefan, CinemaRx, All About Romanian Cinema – AARC, Gratuitor, Urban Things, România pozitivă, RoEvents, iFestival.ro, Comunicate de afaceri, Timp Românesc, Prompt Media, Agenţia de Carte, Viitorul Ilfovean, Centrul Român pentru Iniţiativă Socială, Asociaţia Cris, nONGuvernamental, CSR Nest, GEAc, Grădiniţe Bucureşti, Calendarul Copiilor, Melc Codobelc
Parteneri media locali: Radio Connect, RadioTeleviziunea KIT, Ora 25, Monitorul de Trotuş, Oneştiul.ro, OneştiOnline.ro, IloveOneşti.ro, Monichis.ro, CuGhilimele