Acasă Social Operaționalizarea Unității pentru Protecția Victimelor

Operaționalizarea Unității pentru Protecția Victimelor

DISTRIBUIȚI

Ministerul Justiției a operaționalizat Unitatea pentru Protecția Victimelor (UPV), în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 541 din 8 iunie 2023[1]. Acest pas reconfirmă angajamentul instituției pentru promovarea drepturilor victimelor și prevenirea revictimizării.

Unitatea își propune să faciliteze accesul victimelor infracțiunilor la ajutorul financiar acordat pentru a face față cheltuielilor imediate și urgente, contribuind astfel la reducerea efectelor negative generate în urma comiterii unor infracțiuni.

Ajutorul va fi acordat sub formă de vouchere pentru nevoi urgente de tipul cheltuielilor de hrană, cazare, transport, medicamente şi materiale sanitare, precum şi materiale de igienă şi de uz personal, putând fi accesat în limita unei sume echivalente cu 5 salarii de bază minime brute pe țară stabilite pentru anul în care victima solicită avansul.  

UPV va realiza componenta administrativă din mecanismul de emitere, distribuire și decontare a voucherelor, prin următoarele activități: contractarea serviciilor de emitere și distribuire a voucherelor, colaborarea cu unitățile emitente de vouchere şi entitățile înrolate în mecanismul de distribuire a voucherelor pentru ca acestea să ajungă în cel mai scurt timp la beneficiari, precum şi prin actualizarea lunară a evidenței voucherelor distribuite. Totodată, UPV va elabora studii și analize privind eficiența sistemului de compensare a victimelor infracțiunii.

Pentru ca acest mecanism de sprijinire a victimelor să devină funcțional, în conformitate cu art. 10 din Metodologia de emitere, distribuire și decontare a voucherelor, entitățile și autoritățile publice care au ca obiect de activitate asistența și protecția victimelor și/sau asistența socială sau care intră în contact cu persoane care sunt potențiale victime ale infracțiunilor au obligația de a transmite unui formular de înrolare în mecanismul de distribuire a voucherelor către Ministerul Justiției.

Entitățile private pot solicita înrolarea în mecanismul de distribuire a voucherelor prin intermediul unei cereri, urmând a fi selectate de către o comisie interinstituțională care va fi constituită în acest scop.

Formularele de înrolare ale autorităților publice, precum şi cererile entităților private pot fi transmise către Ministerul Justiției și în format electronic, la adresa de e-mail inrolare.upv@just.ro.

Mai multe informații cu privire la mecanismul de emitere, distribuire și decontare a voucherelor conform dispozițiilor Hotărârii de Guvern nr. 541/2023, precum și formularele utile în cadrul acestui mecanism sunt disponibile pe site-ul Ministerului Justiției, la adresa de internet https://www.just.ro/informatii-de-interes-public/vouchere-victime/.

 

3 COMENTARII

  1. […] Ministerul Justiției a operaționalizat Unitatea pentru Protecția Victimelor (UPV), în conformitate cu prevederile Hotărârii Guvernului nr. 541 din 8 iunie 2023[1]. Acest pas reconfirmă angajamentul instituției pentru promovarea drepturilor victimelor și prevenirea revictimizării. Unitatea își propune să faciliteze accesul victimelor infracțiunilor la ajutorul financiar acordat pentru a face față cheltuielilor imediate și urgente, contribuind astfel […] Citeste mai mult […]

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here