Acasă Anchete Operațiunea ”30 de zile pe mare 3.0” s-a încheiat cu mii de...

Operațiunea ”30 de zile pe mare 3.0” s-a încheiat cu mii de infracțiuni de mediu descoperite la nivel global

DISTRIBUIȚI

În cursul lunii martie a.c., România a participat, alături de alte 66 de state din întreaga lume, la o amplă operațiune împotriva poluării marine, derulată simultan de 300 de agenții de aplicare a legii.

Astfel, între 1 și 30 martie 2021, 67 de țări și-au unit forțele în cadrul celei de-a treia operațiuni globale 30 Days at Sea. Operațiunile europene au fost coordonate de Europol și Frontex, ca parte a planului de acțiune EMPACT privind criminalitatea împotriva mediului, iar activitățile globale au fost coordonate de INTERPOL. În cadrul acțiunii, au fost depistate peste 1.600 de infracțiuni împotriva mediului, de la descărcarea ilegală a traficului de deșeuri și până la anchetarea a mii de suspecți din întreaga lume.

Operațiunile propriu-zise au fost declanșate la finalul a cinci luni de colectare și analiză a informațiilor, permițând țărilor participante să identifice cele mai acute probleme.

În cursul lunii martie, au avut loc simultan 34.000 de inspecții pe mare și pe căile navigabile interioare, în zonele de coastî și în porturi, fiind descoperite, în total, 1.600 infracțiuni de poluare marină, 500 de acte ilegale de poluare comise pe mare, inclusiv deversări de petrol, spargeri ilegală de nave și emisii de sulf de la nave, 1.000 de infracțiuni de poluare în zonele de coastă și în râuri, inclusiv deversări ilegale de substanțe poluante și 130 de cazuri de trafic de deșeuri prin porturi.

Utilizând gama largă de baze de date și capabilități analitice ale INTERPOL, țările au reușit să conexeze infracțiunile de poluare cu alte infracțiuni grave precum frauda, ​​corupția, evaziunea fiscală, spălarea banilor, pirateria și pescuitul ilegal.

Având în vedere că multe resurse de executare au fost alocate pentru a combate pandemia, infractorii s-au grăbit să exploateze vulnerabilitățile în creștere în diferite domenii de criminalitate, inclusiv criminalitatea de mediu. Inspectorii au descoperit forme tipice ale infracțiunilor de poluare marină, de la descărcări de navă la traficul de deșeuri pe mare, dar și tendințe penale care au crescut pe fondul pandemiei. Tendințele în creștere au inclus articole de unică folosință COVID-19, cum ar fi măști și mănuși, cu 13 cazuri care implică deșeuri medicale deschise.

A fost expusă o rețea criminală majoră care trafica deșeuri de plastic între Europa și Asia, declanșând cooperarea între autoritățile din ambele regiuni. Până în prezent, 22 de suspecți au fost arestați și mii de tone de deșeuri au fost împiedicate să fie transportate ilegal în Asia. Este foarte probabil ca deșeurile să fie fost aruncate acolo, contaminând solurile și generând gunoi maritim considerabil.

Mai multe țări din Europa, Asia și Africa au raportat transporturi ilegale de deșeuri metalice contaminate sau mixte, declarate în mod fals ca resturi de metal. Într-un caz, Garda de Coastă italiană a confiscat și a împiedicat încărcarea a 11.000 de tone de resturi de metal amestecate cu plastic, cauciuc, ulei mineral și alți contaminanți pe vrachiere care se îndreptau către Turcia. Namibia, Filipine și Croația au raportat, de asemenea, cazuri de transport ilegale de deșeuri din Europa.

Toate cele trei ediții ale Operațiunii 30 Days at Sea (30 de zile pe mare 3.0) au fost realizate cu finanțare de la Agenția Norvegiană pentru Cooperare pentru Dezvoltare (Norad).

Țările participante: 17 state membre UE: Bulgaria, Croația, Cipru, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Malta, Olanda, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia

50 de țări din afara UE: Angola, Argentina, Australia, Bangladesh, Benin, Bolivia, Bosnia și Herțegovina, Brazilia, Camerun, Canada, Chilie, China, Coasta de Fildeș, Republica Democrată Congo, Ecuador Etiopia, Fiji, Georgia, Ghana, Guatemala, Guineea Bissau, Honduras, India, Israel, Kenya, Kuweit, Liberia, Malaezia, Maldive, Namibia, Nigeria, Norvegia, Filipine, Qatar, Republica Coreea, Rusia, Arabia Saudită, Senegal, Africa de Sud, Tanzania, Thailanda, Ucraina , Regatul Unit, Statele Unite, Uruguay, Zimbabwe.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here