Acasă Educatie Operațiuni psihologice de dezinformare în Italia, prin mesaje transmise pe rețelele de...

Operațiuni psihologice de dezinformare în Italia, prin mesaje transmise pe rețelele de socializare

DISTRIBUIȚI

Un grup de militari ruși a ajuns în Italia exact în momentul în care pe rețelele de socializare a fost lansată o campanie activă, care cerea retragerea țării din UE.

Institutul de Studii privind Amenințările Globale și Democrațiile (IGTDS) a publicat o analiză a modului în care opinia publică din Italia este influențată prin mesaje transmise pe rețelele de socializare în legătură cu campania pentru retragerea Italiei din UE și promovarea mesajelor anti-migrație.

Tweet cu hashtag ITALEXIT

Mesajele relevante sunt postate pe Twitter cu un hashtag relevant printr-o mulțime de conturi create în perioada februarie-martie, cel mai probabil din afara Italiei.

Ruta nu trece prin 9 state membre ale UE

Potrivit sursei citate, o campanie recentă de dezinformare, cu participarea evidentă a Rusiei, a vizat Polonia și Ucraina, care au fost acuzate că și-au închis spațiul aerian pentru aeronavele militare ruse care transportă ajutor și experți în Italia. Cu toate acestea, o analiză rapidă a coridoarelor aeriene arată că cea mai scurtă rută de la baza aeriană din afara Moscovei până la aerodromul Pratica di Mare din Italia trece prin Belarus, nu prin Ucraina, așa că menționarea acesteia din urmă se datorează pur și simplu conflictului de lungă durată cu Rusia.

Dezinformarea a fost răspândită de conturile italiene, folosite anterior în rapoartele de propagandă elaborate de ministerul apărării al Rusiei. Este important de menționat că, începând cu 26 martie, adică la trei zile de la publicarea videoclipului rusesc, tweet-ul cu linkul la raport a fost șters.

O parte semnificativă a conturilor implicate în distribuirea poveștilor rusești participă și la promovarea mesajelor anti-migrație și sprijinirea lui Matteo Salvini, dar este posibil ca această campanie pentru retragerea Italiei din UE să fie organizată și susținută chiar de partidul Liga Nordului, fără a fi afiliată Kremlinului. Cu toate acestea, faptul că unele dintre conturi au participat ca de dezmpania de dezinformare împotriva Poloniei și în sprijinul Rusiei poate indica:

– Sprijinirea și promovarea liderului Liga Nordului de către Rusia și

– Acorduri cu extremă dreaptă italiană privind sprijinul reciproc și promovarea intereselor reciproce.

Starea de spirit de stânga prevalează în mod tradițional în rândul populației italiene, datorită decalajului material și financiar dintre bogați și săraci, precum și lacunelor regionale în bunăstarea gospodăriilor. Astfel, sentimentele anti-Bruxelles corespund, în general, preferințelor ideologice ale italienilor. Cu toate acestea, astfel de stări de spirit sunt acum într-o creștere accentuată, în timp ce folosesc unele narațiuni concepute în limba rusă. De exemplu, spre deosebire de dezbaterile aprinse despre politicile UE, Italia a fost destul de loială NATO, în timp ce toate mesajele anti-NATO din segmentul italian al rețelelor sociale au fost de origine rusă, mai arată analiza. Însăși apariția unei astfel de narațiuni este legată de exercițiul Defender Europe 20 și de sosirea trupelor americane pentru a lua parte, ceea ce indică faptul că este o operațiune de război informațional condusă extern în Italia.

Citiți întreaga analiză AICI

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here