Cătălin DRAGOMIR
Orgoliul cadrelor didactice pune învățământul pe butuci. ”Geniile” (cei care iau note mari la examene) născute peste noapte dau satisfacții bănești profesorilor, iar corigenții și repetenții, lăsați intenționat, ca să nu acceadă în examene, sunt tot mai mulți.
Evaluarea Națională din 2019 ne-a arătat că nimeni nu a mișcat un deget față de anii precedenți, ”Fenomenul Brăila” scăpând de sub control. Numărul de elevi corigenți/repetenți din clasa a VIII-a a crescut într-un singur an cu 70%, conform unui studiu al Asociației Human Catalyst. Dacă în 2017 aproximativ 13.000 de copii nu au promovat clasa a VIII-a, în 2018 numărul lor a crescut cu peste 9.000. Asta înseamnă că unui număr de 22.000 de copii până în 14 ani sistemul de învățământ le-a spus că nu pot merge mai departe. De ce? De-aia!
Deci elevii nu au ce căuta în examene pentru că obțin rezultate slabe, iar școala din care provin are de suferit.
Dorința de a da bine pe hârtie e mai presus de orice pentru cadrele didactice din România. Deci, timp de opt ani îi treci pe toți, la toate materiile, iar la sfârșitul gimnaziului îți dai seama că mulți dintre ei nu au de ce să meargă mai departe, că sunt proști! Cam asta e logica multor profesori care, așa cum scriam în urmă cu câțiva ani, nu vin la școală decât să capete merite și să câștige mulți bani, cu orice preț. Chiar și cu prețul de a-i nenoroci pe mulți elevi, de a le arăta alt drum în viață.
Și mai există un fenomen. Se lasă elevi repetenți, cu orice preț, ca să nu se desființeze clasele. Dacă s-ar desființa, mulți profesori, mai ales suplinitori, ar rămâne pe drumuri. Și, nu-i așa, e bine să iei 3.000 – 4.000 de lei pe lună pentru câteva ore pe zi de predare a unei materii pe care nici tu nu o stăpânești prea bine. Mai are sens să vorbim de vaucere de vacanță, multe zile libere, tichete cadou oferite de autoritățile locale, de excursii plătite de părinți și de nelipsitele cadouri prilejuite de diverse sărbători?
Acestea sunt aspecte pe care responsabilii din minister le știu foarte bine, pentru că le-au practicat și ei mult timp. Problema e că nimeni nu ia măsuri, iar țara se umple de analfabeți funcționali pe zi ce trece. Chiar te vrea prost țara? Foto: Facebook Viorica SASU