Între 12 și 23 mai 2025, experți în identificarea victimelor din peste 30 de țări și Europol au analizat sute de imagini și videoclipuri care înfățișau victime neidentificate ale abuzurilor sexuale asupra copiilor în cadrul celei de-a 16-a reuniuni a grupului de lucru de identificare a victimelor (VIDTF).
Cele două săptămâni de lucru au fost dedicate urmăririi făptuitorilor și identificării victimelor prin analizarea a 100 de milioane de imagini și videoclipuri cu materiale de abuz sexual asupra copiilor, confiscate de agențiile de aplicare a legii din întreaga lume.
Anchetatorii au adus cu ei expertiză profesională specifică, precum și o varietate bogată de perspective culturale și abilități lingvistice, care sunt extrem de importante în astfel de investigații.
Analizarea fundalurilor din imagini este foarte importantă în interpretarea indiciilor subtile care pot duce la identificarea unei locații sau a unei victime. Astfel, au fost transmise autorităților naționale, pentru investigații suplimentare, peste 50 de cazuri.
În timpul celor două săptămâni, participanții au examinat aproximativ 250 de seturi de date, fiecare înfățișând o victimă-copil, neidentificată.
Datorită analizei minuțioase și a cunoștințelor specialiștilor, în aproximativ 190 de seturi de date a fost determinată țara probabilă în care s-a comis infracțiunea. Europol a transmis deja mai mult de 50 din aceste cazuri către autoritățile naționale, iar alte cazuri sunt în curs de diseminare. Până în prezent, au fost identificate și protejate de autoritățile naționale trei dintre victime.
Seturile de date analizate au variat de la înregistrările de exploatare sexuală directă comisă de infractori necunoscuți împotriva copiilor, până la înregistrări de expunere sexuală transmisă live, comise de minori din cauza încurajării și constrângerii de către diverși infractori. Victimele sunt de toate vârstele, de la copii mici la adolescenți, și provin din întreaga lume.
Identificarea victimelor într-un volum atât de mare de materiale este făcută și mai complexă de peisajul digital în continuă creștere. Din 2014, Operațiunile VIDTF au contribuit la protejarea a peste 940 de copii și la arestarea a 283 de infractori.
Verificați noile încărcări – niciun indiciu nu este prea mic!
Autoritățile fac apel către cetățeni să sprijine identificarea originii anumitor obiecte vizibile în materialele cu abuzuri asupra copiilor.Orice detaliu, cât de mic, poate ajuta la identificarea infractorilor, a copiilor abuzați și a locurilor unde se produc aceste abuzuri. Europol a lansat o nouă serie de imagini care conțin detalii extrase din cazurile cercetate. La fel cum anchetatorii de pe tot globul contribuie prin ideile lor culturale diverse, abilitățile lingvistice și cunoștințele locale, publicul este încurajat să aducă propriile perspective la acest efort colectiv.
Indiferent dacă recunoaște un brand regional, un articol de uz casnic comun într-o anumită țară sau o limbă, contribuția publicului poate fi determinantă. Niciun detaliu nu este prea mic – iar logodna ta ar putea ajuta la protejarea unui copil sau să ajute la aducerea unui abuzator în justiție.
Din grupul de anchetatori VIDTF 16 fac parte și români.
[…] Între 12 și 23 mai 2025, experți în identificarea victimelor din peste 30 de țări și Europol au analizat sute de imagini și videoclipuri care înfățișau victime neidentificate ale abuzurilor sexuale asupra copiilor în cadrul celei de-a 16-a reuniuni a grupului de lucru de identificare a victimelor (VIDTF). Cele două săptămâni de lucru au fost […] Citeste mai mult […]