Acasă Economie OUG privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor...

OUG privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor europene

DISTRIBUIȚI

Guvernul a aprobat o ordonanță de urgență privind ajustarea prețurilor și a valorii devizelor generale în cadrul proiectelor finanțate din fonduri externe nerambursabile

Prin acest act normativ se reglementează situația ajustării contractelor de achiziție de lucrări și produse care au legătură cu respectivele lucrări sau care includ execuție de lucrări în cadrul prestării de servicii din cauze imprevizibile generate de trei situații succesive de criză: situația post-pandemică, conflictul armat din Ucraina și criza energetică.

Se vor contracara creșterile neprevizionate ale prețurilor la materiale de construcții, utilaje, dotări, energie și carburant, la care se adaugă cele generate de efectele agresiunii militare din Ucraina asupra aprovizionării cu materii prime și materiale de construcții esențiale. Măsurile au scopul de a susține investițiile finanțate prin proiecte europene și de a evita riscul unor blocaje.

OUG reglementează măsuri pentru ajustarea prețurilor necesare actualizării costurilor investiției în contractele de achiziție publică/ contractele sectoriale/acordurile-cadru precum și în alte categorii de contracte, respectiv ajustarea devizelor generale de investiții în cadrul contractelor finanțare care au asigurate resursele financiare parțial sau integral din fonduri externe nerambursabile.

De asemenea, este reglementată și metodologia de ajustare a prețurilor în vederea restabilirii echilibrului contractual în cadrul contractelor de achiziție publică/contractelor sectoriale/acordurilor-cadru precum și altor categorii de contracte.

Astfel, se propun soluții pe termen scurt și un mecanism de prevenție pe termen mediu și lung, care nu permite ajustări de preț care să depășească 50% din prețul inițial al contractului de achiziție publică/sectorială și ia în calcul și eventualele modificări succesive, potrivit legislației naționale și europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here