Guvernul României a adoptat, în ședința de marți, 17 iulie 2018, la propunerea Ministerului Mediului, proiectul de Ordonanță de Urgență pentru modificarea și completarea Legii nr. 211/2011 privind regimul deșeurilor, a Legii nr. 249/2015 privind modalitatea de gestionare a ambalajelor şi a deșeurilor de ambalaje și a Ordonanţei de Urgenţă a Guvernului nr. 196/2005 privind Fondul pentru Mediu.
Prin adoptarea acestui act normativ se urmărește completarea politicilor și strategiilor din domeniul gestiunii deșeurilor, în concordanță cu obiectivele Planului Național de Gestiune a Deșeurilor și cu solicitările Comisiei Europene, stabilite prin foaia de parcurs pentru România, în vederea implementării legislației europene în materie de deșeuri.
”Europa a intrat într-o nouă etapă în ceea ce privește politicile de protecție a mediului și de gestionare a deșeurilor, politici bazate pe conservarea resurselor și utilizarea materiilor prime secundare. Tehnologiile actuale ne permit să nu mai privim deșeul ca pe ceva inutil și fără valoare, de care trebuie să ne debarasăm în orice condiții, ci ca pe o resursă. (….) Măsurile care se regăsesc în această ordonanță de urgență au rolul de a crește rata de reciclare a deșeurilor, de a îndepărta de la depozitare materii prime valoroase și, în final, de a pune România pe harta europeană a reciclării și a economiei circulare”, a declarat Grațiela Gavrilescu, viceprim-ministru și ministrul Mediului.
Proiectul de OUG a fost lansat în dezbatere publică la 1 februarie 2018, iar în cele 5 luni care au trecut până în momentul adoptării lui, Ministerul Mediului a organizat mai multe întâlniri cu reprezentanți ai mediului economic, asociații patronale, reprezentanți ai producătorilor, reciclatori, operatori de salubritate și autorități publice locale.
Principalele noutăți pe care această OUG le aduce legislației actuale privind deșeurile sunt:
Aplicarea, începând cu 31 martie 2019, a unei garanții pentru ambalajele reutilizabile, în valoare de 0,5 lei/buc. Începând cu 31 martie 2022, această garanție se va aplica și ambalajelor nereutilizabile cu volume cuprinse între 0,1 și 3 litri, destinate anumitor tipuri de băuturi.
Încurajarea colectării separate a deșeurilor la sursă și detalierea modului de aplicare a tarifului diferențiat la populație. Autoritățile publice locale au obligația ca, începând cu 1 ianuarie 2019, să aplice sistemul ”plătește pentru cât arunci”, iar în acest sens vor trebui să asigure recipiente separate pentru fracția uscată, respectiv cea umedă. De asemenea, vor trebui să colaboreze mai bine cu producătorii de produse ambalate și cu Organizatiile de Transfer de Responsabilitate (OTR), care vor acoperi costurile pentru colectarea, tratarea și valorificarea deșeurilor de ambalaje de la populație. În felul acesta, cetățenii vor avea posibilitatea să plătească doar pentru deșeurile menajere – acea fracție umedă – care ajunge să fie eliminată la depozitul de deșeuri.
Pentru stimularea reciclării materialelor și scăderea cantităților de deșeuri depozitate, se introduce o contribuție pentru economie circulară în valoare de 30 lei/tonă de deșeuri eliminată prin depozitare. Această contribuție va fi suportată de către operatorii de salubrizare pentru cantitățile de deșeuri municipale care urmează să fie depozitate, în cazul în care acestea depășesc cantitățile corespunzătoare indicatorilor de performanță stipulați în contracte.
Se stabilește clar rolul fiecărui actor din lanțul de gestiune a deșeurilor, începând de la obligațiile cetățenilor, colectorilor, salubriștilor și terminând cu cele ale producătorilor, reciclatorilor și autorităților publice locale.
În pregătirea Strategiei Europene pentru produsele de plastic de unică folosință, se propune un calendar etapizat pentru înlocuirea ambalajelor de unică folosință, în special a celor din plastic, pentru băuturi de orice fel, cu ambalaje reutilizabile, care să permită utilizări multiple, și creșterea ponderii acestor tipuri de ambalaje din totalul ambalajelor puse pe piață, până în anul 2025.
Introducerea, începând cu anul 2019, a unor indicatori de performanță, atât pentru societățile de salubrizare, cât și pentru stațiile de sortare, care să conducă la scăderea cantităților direcționate către depozitul de deșeuri, la creșterea gradului de valorificare a deșeurilor în România și stimularea industriei de reciclare.