Comisia juridică, Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic și Comisia pentru mediu din Senat au votat un raport de adoptare a propunerii legislative prin care pădurile din jurul Capitalei vor beneficia de un regim strict de protecție.
Proiectul reprezintă un reper în misiunea clară de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din regiunea București-Ilfov, care este afectată major din cauza poluării. Prin proiectul de lege, în pădurile din Ilfov vor fi permise doar tăieri pentru eliminarea arborilor care creează o stare de pericol sau în scopul de ajutorare a reconstrucției ecologice, în anumite cazuri strict stipulate. Mai mult, proiectul propune sancțiuni pentru tăierile care nu se încadrează în categoriile permise cu limite de pedeapsă între 2 și 7 ani, urmând ca tentativa să constituie, de asemenea, o incriminare.
Inițiatoarea legii, deputatul de Ilfov Oana Cambera, spune că propunerea face parte dintr-un pachet de măsuri pentru crearea unor repere pentru îmbunătățirea calității vieții locuitorilor din București-Ilfov. ”Poluarea, în special în regiunea București-Ilfov, este un fenomen grav, care afectează sănătatea și reduce speranța de viață iar aceste păduri reprezintă plămânii noștri. Totodată, locuitorii din această mare aglomerare urbană, cu o dezvoltare urbanistică deficitară, au nevoie de utilizarea pădurilor în scop social și recreativ”, spune Cambera.
Proiectul a fost înaintat în Parlament de Oana Cambera – deputat de Ilfov și Diana Buzoianu – deputat de București, care pe parcursul în 2022 și 2023 s-au întâlnit cu reprezentanți ai ONG-urilor și asociațiilor preocupate de subiect.
Potrivit Codului Silvic, județele în care suprafața fondului forestier reprezintă mai puțin de 30% din suprafața totală sunt denumite “zone cu deficit de vegetație forestieră”. Municipiul București este zona cu cel mai mare deficit de vegetație forestieră din țară, cu doar 3%, în timp ce județul Ilfov se află tot sub limită, cu 16%. Conform Raportului Privind Starea Mediului pe anul 2022, numărul de arbori pe cap de locuitor în București este de 0.88, cu mult sub recomandarea Uniunii Europene.
[…] Comisia juridică, Comisia pentru ape, păduri, pescuit și fond cinegetic și Comisia pentru mediu din Senat au votat un raport de adoptare a propunerii legislative prin care pădurile din jurul Capitalei vor beneficia de un regim strict de protecție. Proiectul reprezintă un reper în misiunea clară de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor din regiunea București-Ilfov, […] Citeste mai mult […]
[…] Afla mai multe despre aceasta stire [CLICK AIC] […]