Acasă Info Local Pantelimon: Donează sânge și dă o șansă la viață!

Pantelimon: Donează sânge și dă o șansă la viață!

DISTRIBUIȚI

Sub deviza ”Donează sânge și dă o șansă la viață”, în data de 30 mai, locuitorii din orașul Pantelimon sunt așteptați între orele 8.30 – 12.30, la Sala de sport din Bulevardul Biruinței, nr. 70, să doneze sânge.

Cei care vor să facă o faptă bună trebuie să ridice în prealabil un bon de ordine de la sediul Direcției de Asistență Socială.

După cum se știe, unul din zece pacienți care ajung la spitalele din România are nevoie de sânge sau de produse derivate din sânge. Statistic, fiecare om de pe planetă are nevoie – pe parcursul vieții- cel puțin o singură dată de sânge. Statistic, România este pe ultimele locuri în ceea ce privește donarea benevolă de sânge, iar multe intervenții chirurgicale din țară sunt amânate. Creșterea cantității de sânge în unitățile spitalicești din România scade numărul de abuzuri și cazuri de corupție bazate pe traficul de sânge.

Cei care vor să doneze sânge trebuie să știe că este recomandabil să ia o gustare înainte de a dona. Potrivit specialiștilor, micul dejun poate fi bogat în lichide și glucide (ceai sau cafea dulce, sandviș, pâine cu dulceață). Înainte de donare, se evită mesele copioase, cu grăsimi și băuturi alcoolice. De asemenea, este interzis consumul de alcool cu 24 de ore înainte de a dona sânge, nu ai voie să fumezi înainte și după ce ai donat sânge.

Donatorul de sânge este orice cetățean român cu domiciliul în România sau orice cetățean al UE care are reședința în România, este sănătos și se supune regulilor de prelevare a sângelui.

Recomandat este, totodată, ca donatorul să aibă vârsta cuprinsă între 18 și 60 de ani, greutatea peste 50 de kg, puls regulat, 60 – 100 bătăi/ minut, tensiune arterială sistolică între 100 și 180 mmHg, să nu fi suferit în ultimele 6 luni intervenții chirurgicale, iar femeile să nu fie însarcinate, în perioada de lăuzie sau în perioada menstruală.

Nu în ultimul rând, donatorii nu trebuie să aibă sau să fi avut hepatită (de orice tip), TBC, sifilis, malarie, epilepsie și alte boli neurologice, boli psihice, bruceloză, ulcer, diabet zaharat, boli de inimă, boli de piele, psoriazis, vitiligo, miopie forte peste (-) 6 dioptrii sau cancer.

Există patru grupe de sânge și nu toate sunt compatibile între ele: A, B, AB, 0 (zero). Cu cât grupa de sânge este mai comună, cu atât cererea este mai mare. Cele mai frecvente grupe de sânge sunt 0 și A. Mai puțin frecventă este grupa B, iar AB este și mai rară. Fiecare grupă din cele patru au și RH Negativ. Grupele cu RH Negativ sunt extrem de greu de gestionat din cauza faptului că sunt rare la nivelul populației, în general. Se întâmplă, deseori, ca solicitările făcute de spitale să nu poată fi satisfăcute în timp util.

Așadar, stimați locuitori ai orașului Pantelimon, dacă sângele Dvs este sănătos, puteți să salvați chiar și trei vieți, pentru că în laboratoare, specialiștii pot să separe celule roșii (se folosesc mai ales la intervenții chirurgicale și sunt ‘bune’ până la 35 de zile de la recoltare), trombocite (sunt ‘bune’ până la 5 zile de la recoltare și pot ajuta la tratamentul bolnavilor de cancer și leucemie) și plasmă (congelată, poate fi folosită până la 12 luni și este cel mai des utilizată în accidente și traume, arsuri).

Donarea de sânge în România este voluntară și anonimă și este o ocazie foarte bună pentru donator să afle dacă este un individ sănătos. Identitatea donatorului și rezultatele testelor sunt secrete. De asemenea, în cazul unor probleme, nu se fac anchete epidemiologice fără acordul donatorului.

Pentru donator, nu există niciun risc. În procesul de recoltare se utilizează doar ustensile și obiecte sanitare cu unică folosință. Pentru primitor, riscurile sunt înlăturate pentru că fiecare cantitate de sânge recoltată este testată din toate punctele de vedere, iar dacă nu este conform, sângele este incinerat.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here