Birourile din Milano și Palermo ale Parchetului European au fost vârful de lance al unei anchete transfrontaliere care vizează destructurarea unei rețele de crimă organizată specializată în fraudarea TVA.
Denumită „Moby Dick”, operațiunea a dus la reținerea a 43 de persoane suspectate de o fraudă estimată la 520 de milioane de euro.
Investigațiile se desfășoară în mai multe țări UE – Bulgaria, Croația, Cipru, Cehia, Italia, Luxemburg, Țările de Jos, Slovacia, Spania, dar și în afara UE. În atenția anchetatorilor sunt 200 de persoane și peste 400 de firme implicate.
Pentru a compensa prejudiciul adus UE și bugetelor naționale, procurorii europeni au blocat peste 520 de milioane de euro, n conturi bancare și bunuri. Numai în Italia, au fost blocate 129 de conturi bancare, au fost pus sechestru pe 192 de proprietăți imobiliare și 44 de mașini și bărci de lux.
Anchetatorii cred că au identificat o schemă sofisticată de fraudare a taxei pe valoarea adăugată (TVA), în principal din comerțul cu produse electronice (cum ar fi căști wirless și laptopuri).
O serie de suspecți au legături cu mai multe clanuri mafiote. Metodele mafiote par să fi fost folosite și pentru soluționarea conflictelor apărute în cadrul sindicatului criminal între membrii diferitelor organizații criminale.
Frauda tip carusel cu TVA speculează normele UE privind tranzacțiile transfrontaliere dintre statele membre, deoarece acestea sunt scutite de TVA. Pe baza probelor adunate, suspecții au înființat în Italia, în alte state membre ale UE, dar și în țări din afara UE, firme prin intermediul cărora au tranzacționat mărfurile printr-un lanț de firme care după efectuarea tranzacțiilor dispăreau, fără îndeplinirea obligațiilor fiscale. Ulterior, alte firme din lanțul respectiv solicitau rambursări de TVA de la autoritățile fiscale naționale.
Ancheta a fost condusă de Poliția Financiară Italiană din Varese (Guardia di Finanza di Varese) și Poliția de Stat Italiană (Flying Squad din Palermo și Serviciul Operațional Central), sub supravegherea EPPO. La anchetă a contribuit și Poliția Financiară Italiană din Milano și Palermo.
La cererea Parchetului European, judecătorul de cameră preliminară de la Tribunalul din Milano a dispus arestarea preventivă a 43 dintre suspecți: 34 – în închisoare și nouă – în arest la domiciliu.
De asemenea, au fost emise șapte mandate europene de arestare pentru suspecți din Bulgaria, Cehia, Țările de Jos, Spania și țări din afara UE, iar altor patru persoane le-a fost interzis temporar dreptul de a exercita activități comerciale.
Într-o singură zi au avut loc 160 de percheziții în peste 10 țări, implicând sute de ofițeri de poliție. Analizele încrucișate au fost realizate cu ajutorul Europol, care a facilitat și accesul la informațiile din Registrul cu numele pasagerilor (PNR) cu privire la peste 45 de persoane vizate.
Perchezițiile au fost coordonate în timp real de la un Post de Comandă Virtual (VCP), iar la Palermo a fost creat un Centru de Comandă pentru verificările încrucișate realizate în timp real și gestionarea comunicațiilor VCP din timpul operațiunii.