Acasă Economie Parlamentul European, nemulțumit de bugetul propus de Comisia Europeană pentru 2028 –...

Parlamentul European, nemulțumit de bugetul propus de Comisia Europeană pentru 2028 – 2034

În bugetul pe termen lung propus de Comisia Europeană, plafonul de cheltuieli de 1,26% va impune reduceri ale programelor emblematice, în același timp cu rambursarea datoriilor, avertizează eurodeputații.

Coraportorii Parlamentului pentru bugetul pe termen lung al UE (cadrul financiar multianual – CFM) Siegfried Mureșan (România) și Carla Tavares (Portugalia) și coraportorii pentru resurse proprii Sandra Gómez López (Spania) și Danuše Nerudová (Cehia) au emis o declarație comună prin care atrag atenția asupra unor probleme legate de CFM propus de Comisie.

Calculele nu sunt corecte

Coraportorii pentru CFM subliniază o deficiență fundamentală a planului Comisiei: cu un buget de doar 1,26% din venitul național brut, care include 0,11% din VNB pentru rambursările datoriei NextGenerationEU și ținând seama de inflație, UE va sta pe loc. Acest proiect de buget nu lasă fonduri suficiente pentru prioritățile critice, inclusiv competitivitatea, coeziunea, agricultura, apărarea, adaptarea la schimbările climatice și investițiile necesare pentru o economie durabilă care să funcționeze pentru toți. Punctul de plecare al propunerii arată o lipsă uimitoare de ambiție. „Oricum am încerca să prezentăm acest pachet, avem de a face cu o înghețare a investițiilor și a cheltuielilor reale – plus rambursarea împrumuturilor NextGenerationEU. Acesta este status-quo-ul, despre care Comisia a insistat întotdeauna că nu este o opțiune”, afirmă coraportorii.

„Actualul CFM a arătat în mod clar riscurile de a asocia rambursarea dobânzii NextGenerationEU cu bugetele programelor. Acest lucru exercită o presiune enormă asupra priorităților de bază și duce la tăieri ale fondurilor. Un buget al UE mai puternic nu poate fi construit pe greșelile din trecut”, a subliniat coraportorul Siegfried Mureșan. „Nu vom permite ca finanțarea priorităților noastre esențiale să fie compromisă de rambursarea NextGenerationEU”, a declarat coraportoarea Carla Tavares.

Programe-cheie în pericol

Parlamentul și-a exprimat deja profunda îngrijorare cu privire la structura propusă, avertizând că transformarea programelor de succes în „megafonduri-umbrelă” riscă să submineze politicile dovedite care au dat rezultate concrete și au îmbunătățit nivelul de trai. Carla Tavares a subliniat în continuare că „UE se bazează pe solidaritate și coeziune economică, socială și teritorială, convergența ascendentă este un factor definitoriu al proiectului UE”.

Deputații sunt deosebit de îngrijorați de propunerile care ar putea slăbi rolul autorităților locale și regionale în gestionarea fondurilor și ar putea întoarce fermierii împotriva regiunilor sau regiunile împotriva guvernelor naționale.

Siegfried Mureșan a insistat că: „Nu vom aproba un buget care promovează planuri naționale fragmentate care nu au nicio legătură cu obiectivele europene. Europa are nevoie de o viziune comună – nu de 27 de liste de cumpărături separate. Un buget real al UE nu poate fi redus la cel mai mic numitor comun al preferințelor naționale.”

Supravegherea democratică, amenințată

Coraportorii CFM sunt „foarte alarmați de elementele propunerii care ar putea marginaliza rolul Parlamentului European, singura instituție aleasă în mod direct, în calitate de colegiuitor, care are atât autoritate bugetară, cât și autoritate care acordă descărcarea de gestiune”.

Aceștia insistă asupra faptului că orice nou mecanism bazat pe performanță pentru ca statele membre să acceseze fonduri trebuie să includă o supraveghere parlamentară solidă și nu poate eluda controlul democratic al cheltuielilor UE.

„Bugetul nu este un bancomat pentru Comisia Europeană”, a avertizat Siegfried Mureșan, promițând în același timp să apere puterea Parlamentului de a-l supraveghea.

„Bugetul propus trebuie să fie transparent și să garanteze că Parlamentul își menține prerogativele depline asupra alocării și monitorizării bugetare, susținute de o structură bugetară detaliată care să permită o supraveghere semnificativă”, a solicitat Carla Tavares.

În ceea ce privește veniturile, statele membre trebuie să ajungă la o decizie

Sandra Gómez López și Danuše Nerudová, raportori pentru resursele proprii, au declarat: „Salutăm noile eforturi ale Comisiei de a depăși impasul actual în ceea ce privește resursele proprii și de a prezenta mai multe opțiuni pentru noi surse de venituri pentru bugetul Uniunii. Luăm act de noile propuneri, inclusiv o acciză pe tutun, o resursă corporativă pentru Europa (CORE) și taxe pe deșeurile electronice și comerțul electronic. În prezent, statele membre nu au nicio scuză pentru a nu ajunge la un acord cu privire la noile surse de venituri.

„Fără o bază de venituri solidă și diversificată – inclusiv noi resurse proprii autentice care nu concurează cu bugetele naționale – UE nu va dispune de fondurile de care are nevoie.”

Parlamentul promite să lupte

Coraportorii pentru CFM au concluzionat: „Parlamentul este pregătit să își utilizeze pe deplin toate competențele pentru a se asigura că următorul buget pe termen lung corespunde ambițiilor și provocărilor Uniunii și se află sub control democratic deplin. Parlamentul este pregătit să se implice constructiv, dar în același timp ferm.”

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.