Ministrul Bogdan Aurescu va participa luni, 17 octombrie 2022, la reuniunea miniștrilor Afacerilor Externe din statele membre ale UE – Consiliul Afaceri Externe (CAE) – care va avea loc la Luxemburg.
Miniștrii de externe europeni vor avea un schimb de opinii aprofundat referitor la contracararea efectelor agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei, cu participarea prin video-conferință a ministrului de externe ucrainean Dmytro Kuleba, și la perspectivele relației UE-China. De asemenea, vor aborda subiecte de interes ale agendei internaționale, precum evoluțiile din Iran, Liban, Etiopia, Burkina Faso și provocările schimbărilor climatice.
Discuția privind agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei are loc în contextul recentelor escaladări ale conflictului generate de anexarea ilegală a celor patru regiuni ucrainene ocupate de Rusia și de noua serie de atacuri lansate de Rusia asupra orașelor ucrainene/obiectivelor civile. Ministrul afacerilor externe Bogdan Aurescu va saluta adoptarea celui de-al optulea pachet de măsuri restrictive la adresa Rusiei și creșterea sprijinului militar pentru Ucraina prin adoptarea celei de-a șasea tranșe a contribuției financiare prin Facilitatea Europeană pentru Pace și finalizarea demersurilor privind crearea unei misiuni de asistență militară a UE (EUMAM) pentru antrenarea armatei ucrainene.
De asemenea, în cadrul reuniunii, ministrul Bogdan Aurescu va reitera continuarea sprijinului multidimensional al României pentru Kiev și va informa cu privire la facilitarea exporturilor de cereale și alte produse din Ucraina prin țara noastră. Un alt aspect important pe care îl vor aborda miniștrii europeni se referă la eforturile diplomatice ale UE și ale statelor membre de izolare a Rusiei la nivel internațional și de contracarare a narativului rus privind consecințele războiului de agresiune la nivel global.
În ceea ce privește perspectiva relațiilor UE-China, discuțiile au loc în contextul începerii, la 16 octombrie, a celui de-al 20-lea Congres Național al Partidului Comunist Chinez și în pregătirea Consiliului European din 20-21 octombrie. Oficialul român va pune accentul pe necesitatea menținerii unității Uniunii Europene în raportarea la China, în special în plan multilateral, pe consolidarea rezilienței economice europene și pe consolidarea relației cu statele din Africa, America Latină și Asia-Pacific. În acest sens, va sublinia importanța implementării strategiei europene pentru Indo-Pacific și a inițiativei UE Global Gateway.
Miniștrii europeni vor aborda și evoluțiile recente din Iran, marcate de protestele generate de uciderea tinerei Mahsa Amini, reprimate violent de autoritățile de la Teheran. Ministrul Bogdan Aurescu va condamna încălcările grave ale drepturilor omului, inclusiv libertatea de expresie, de întrunire și de manifestare pașnică și va exprima susținere pentru un răspuns ferm al UE în coordonare cu statele like-minded și, în special, cu SUA.
Schimbările climatice vor fi discutate în perspectiva Consiliului European din 20-21 octombrie și a Conferinței ONU privind schimbările climatice/COP 27 (6-18 noiembrie, Sharm el-Sheikh/Egipt). Oficialul român va exprima sprijinul României pentru eforturile comune ale UE de a obține rezultate ambițioase la reuniunea din Egipt și va evidenția importanța angajării statelor terțe în acest proces.