Ministrul Apărării Naționale, Vasile Dîncu, a participat, în zilele de 29 și 30 august, la Praga, la Reuniunea informală a miniștrilor Apărării din statele membre ale Uniunii Europene.
Reuniunea a prilejuit o dezbatere consistentă privind impactul global și consecințele invaziei ilegale și nejustificate a Federației Ruse asupra Ucrainei, perspectivele angajamentului UE în sprijinul Ucrainei, situația de securitate din Balcanii de Vest, din vecinătățile de la est și sud, dar şi în privința deficitelor de investiții în domeniul apărării la nivelul UE.
În intervenţia sa, ministrul român al Apărării a evidențiat faptul că războiul din Ucraina a schimbat modul în care securitatea și apărarea sunt percepute la nivel european, salutând rolul important al Uniunii Europene. Totodată, a accentuat importanța consolidării parteneriatelor, în contextul recalibrării arhitecturii de securitate din regiunea Mării Negre.
În context, a evidențiat însemnăteatea susținerii statelor din vecinătatea imediată în creșterea rezilienței la amenințările de diferite tipuri, subliniind, în mod special, vulnerabilitatea Republicii Moldova și Georgiei pe dimensiunea de securitate si apărare.
În ceea ce privește regiunea Balcanilor de Vest, ministrul român a scos în evidență rolul esențial al Operației EUFOR Althea în menținerea unui mediu stabil și sigur, punctând faptul că participarea României în cadrul operației a crescut considerabil în ultima perioadă, exprimând intenția de menținere a angajamentului pentru securitatea și stabilitatea regiunii.
În cadrul sesiunii dedicate abordării deficitelor de investiții în domeniul apărării la nivelul UE, miniștrii apărării au discutat pe marginea propunerii avansate de Comisia Europeană privind stabilirea unui Program de consolidare a industriei de apărare prin intermediul achizițiilor colaborative (EDIPRA), fiind evidențiată importanța investițiilor colaborative în domeniul apărării în actualul context de securitate.
Ministrul Apărării a subliniat faptul că, prin creșterea investițiilor în domeniul apărării, inclusiv în cercetare-dezvoltare, va fi consolidată reziliența și capacitatea Uniunii Europene de a răspunde în mod eficient la amenințările viitoare. Totodată, a punctat necesitatea de a dezvolta Baza industrială și tehnologică de apărare la nivel european (EDTIB), de o manieră echilibrată geografic, prin stimularea investițiilor în capabilități de apărare și noi tehnologii în toate statele membre.
În context, a reliefat susținerea României pentru o abordare flexibilă și adaptată la noile realități securitare în privința implementării noilor instrumente financiare de sprijin propuse de Comisia Europeană, care, având în vedere prerogativele naționale ale statelor membre, să aducă valoare adăugată eforturilor acestora în ceea ce privește înzestrarea cu echipamente militare moderne.
În cadrul prânzului de lucru, miniștrii Apărării au discutat perspectivele angajamentului UE în ceea ce privește sprijinul acordat Ucrainei, în domeniul securității și apărării. Oficialul român a subliniat eforturile multidimensionale ale României și importanța continuării eforturilor UE pentru sprijinirea Ucrainei, în coordonare cu eforturile derulate la nivelul NATO sau în cadrul altor formate existente.