Acasă Economie Pensiile cresc cu cel puțin șase la sută în 2022, iar alocațiile...

Pensiile cresc cu cel puțin șase la sută în 2022, iar alocațiile pentru copii cu 20 la sută

DISTRIBUIȚI

Ministrul interimar al Muncii Raluca Turcan spune că PSD ar trebui să se mai gândească la votul de miercuri și le transmite social-democraților că solicitările lor de majorări de venituri ar presupune pentru anul viitor 16 miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum. Ea susține că promisiunile trebuie să fie sustenabile și vorbește despre creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie și despre indexarea pensiilor cu minim 6%.

Mesajul ei vine după ce PSD a anunțat că nu susține guvernul Ciucă. Turcan afirmă că PSD a vrut majorări cu 16 miliarde de lei în plus față de creșterile de 133 de miliarde de acum. ”De unde am putea aloca acești bani?”, întreabă ea.

Conform Ralucăi Turcan, in acest an au fost puse în aplicare măsuri active, de sprijin, pentru angajați și angajatori, în valoare de 7,3 miliarde lei, s-au majorat alocațiile copiilor cu 20% la începutul anului, s-au găsit măsuri în sprijinul consumatorilor vulnerabili, și a fost găsită deschidere la dialog din partea partenerilor sociali pentru creșterea salariului minim, la 2.550 de lei, de la 1 ianuarie 2022. ”Toate aceste măsuri se vor resimți în buzunarele oamenilor și continuăm să creștem veniturile mici și să oferim suport celor vulnerabili. Diferența între cei care livrează soluții pentru oameni și cei care doar îi amăgesc vine însă din cât de sustenabilă e fiecare promisiune”, scrie Turcan pe Facebook.

Potrivit acesteia, un efort realist și sustenabil bugetar pentru anul viitor înseamnă: creșterea alocațiilor cu 20% de la 1 ianuarie, deci un plus de aproximativ 350 de milioane lei lunar, suplimentar peste cheltuiala de anul acesta, indexarea pensiilor cu minim 6%, intenția fiind ca această creștere să fie mai mare și  menținerea direcției de creșterea a salariului minim prin dialog cu partenerii sociali.

”Toate solicitările PSD de majorări ar presupune pentru anul 2022 încă 16 miliarde de lei în plus față de 133 de miliarde de acum. De unde am putea aloca acești bani? Din investiții? Am arunca în aer singurul motor real de creștere economică! Singurul răspuns credibil este din cheltuirea atentă a fiecărui leu public sau euro intrat în țară. Asta presupune: reforma pensiilor, reforma salarizării, asistența socială țintită, atragerea banilor din PNRR și exercițiul financiar european viitor. Și din investiții publice consistente! Pentru asta, însă, avem nevoie de un pic de timp și, ideal, de stabilitate și responsabilitate politică. De aceea, poate nu ar strica să se mai gândească colegii din Parlament la votul de miercuri”, scrie Turcan.

Parlamentarii PSD vor vota împotriva Guvernului Nicolae Ciucă, au decis luni, cu unanimitate de voturi, liderii social-democrați.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here