Acasă Anchete Perchiziții la falsificatori de monedă/”Super lei” puși în circulație

Perchiziții la falsificatori de monedă/”Super lei” puși în circulație

DISTRIBUIȚI

La 24 iunie, polițiștii de combatere a criminalității organizate și procurori ai DIICOT au efectuat cinci percheziții la persoane bănuite de falsificare de monedă, punerea în circulație de valori falsificate, deținerea de instrumente în vederea falsificării de valori și înșelăciune.

Oamenii legii au indisponibilizat, în urma perchezițiilor, mai multe echipamente utilizate la falsificarea bancnotelor și bancnote falsificate prin intermediul acestor dispozitive.

În fapt, în primăvara anului 2014, trei persoane au constituit un grup infracțional și astfel, au falsificat 17.065 de bancnote din cupiura de 100 de lei. Prejudiciul cauzat este de aproximativ 1.706.500 de lei. Liderul grupului infracțional a avut rolul de a procura materiale și instrumente necesare falsificării, a fost implicat în falsificarea de monede și, ulterior, a pus banii în circulație, inducând astfel în eroare mai multe persoane.

Într-un interval relativ scurt de timp, persoana în cauză a reușit să producă cele mai bune falsuri din istoria României și să devină cel mai mare falsificator de bancnote din plastic din lume.

Astfel, datorită calității superioare a reproducerii (bancnotele fiind realizate pe suport de polimer și având imitate toate elementele de siguranță destinate publicului), falsul ar fi fost aproape imposibil de identificat de persoanele care au intrat în posesia bancnotelor, fiind denumit generic ”super leu”.

Evoluția acestui tip de fals la nivelul anului 2014 a fost una spectaculoasă, fiind pentru prima dată în istoria falsului de monedă din România când acesta a fost identificat în circuitul financiar, cu precădere în centrele de procesare de numerar, ceea ce a îndepărtat practic momentul punerii în circulație de momentul identificării bancnotei.

În toate situațiile în care erau identificați martori (casieri ai unităților comerciale sau alte altor instituții financiare – bănci comerciale), nici unul dintre aceștia nu ar fi putut oferi date concrete întrucât nu și-ar fi dat seama, la momentul încasării, că bancnota ar fi un fals. La sediul DIICOT vor fi conduse, pentru audieri, trei persoane.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul Europol, al polițiștilor din cadrul Institutului Național de Criminalistică, al specialiștilor din cadrul Băncii Naționale a României și al jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei. Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here