Acasă Social Pericolul Delta. Simptome diferite pe care trebuie să le recunoaștem, noua variantă...

Pericolul Delta. Simptome diferite pe care trebuie să le recunoaștem, noua variantă se răspândește rapid

DISTRIBUIȚI

Varianta Delta a coronavirusului se răspândește cu repeziciune peste tot în lume. Relaxarea și campionatul european de fotbal ar putea să aducă un nou val al pandemiei în Europa începând de luna viitoare.

Organizația Mondială a Sănătății avertizează că numărul cazurilor de COVID-19 a început să crească din nou de săptămâna trecută în Europa și ne apropiem cu pași repezi spre un nou val al pandemiei de coronavirus.

„Va exista un nou val pandemic în regiunea europeană, cu excepţia cazului în care vom rămâne disciplinaţi”, a declarat Hans Kluge, directorul OMS Europa. Acesta susține că, până în luna august, varianta Delta poate să să devină „dominantă” în Europa. Această informație a fost dată publicității și de specialiştii de la Centrul European de Prevenire şi Control al Bolilor care au spus că varianta Delta ar urma să reprezinte 90% din totalul cazurilor noi de COVID-19 din UE până la sfârşitul lunii august.

Una din cauzele pentru care varianta Delta se răspândește cu repeziciune este ritmul lent al vaccinării, dar și evenimentele care au loc în această perioadă, precum campionatul european de fotbal, la care oamenii se deplasează în diverse țări.

Cea mai lovită țară din Europa de varianta Delta este Marea Britanie, unde zilele trecute au fost înregistrate alte 27.989 de cazuri noi de infecție cu coronavirus, cel mai mare număr din ianuarie încoace. Asta în condițiile în care peste 62% dintre britanici au primit două doze de vaccin până în prezent.

De altfel, oamenii de știință din Marea Britanie au solicitat autorităților să actualizeze lista oficială cu simptomele Covid pentru ca oamenii să știe când sunt infectați și să de izoleze ca să nu răspândească virusul fără să știe, după cum scrie The Guardian.

Care sunt noile simptome ale COVID-19

Până acum, cele mai frecvente simptome pentru Covid erau febră mare, tuse puternică și supărătoare, pierderea mirosului și a gustului în orice moment al bolii. Însă, medicii din SUA de la Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor arată că simptomele în cazul variantei Delta sunt mai multe și seamănă mai degrabă cu cele pentru răceală: dureri de cap, slăbiciune sau oboseală, dureri musculare, curgerea nasului, pierderea poftei de mâncare, durere în gât.

De asemenea, medicii arată că aceste noi simptome apar în primele zile de la infectare, nu la 14 zile cum știam până acum, și în special la persoanele tinere nevaccinate.

Simptomele noii variante ale coronavirusului au fost observate și de cercetătorii britanici, care au cerut ca oamenii care văd că au simptome să se testeze PCR cât mai repede posibil, și nu prin teste rapide care pot da erori.

„Aceste teste rapide nu sunt potrivite pentru a detecta noua variantă Covid pentru că deseori nu reușesc să identifice stadiile incipiente ale infecției, în aceste cazuri sarcina virală fiind una scăzută. Pentru a reduce răspândirea bolii, este important ca toți cei care au risc crescut de infecție și care au simptomele să fie testați PCR cât mai repede posibil”, arată Jon Deeks, profesor de biostatistică la Universitatea din Birmingham, citat de The Guardian.

România are trei focare cu tulpina Delta. Autoritățile spun că va deveni majoritară

Varianta Delta a ajuns și în România. Până acum, în țara noastră au fost depistate numai 57 de cazuri de infecţie cu varianta Delta a coronavirusului, potrivit datelor de la Institutul de Sănătate Publică. Însă, există deja trei focare mai mari de infecție cu noua variantă: în Bucureşti şi Ilfov, cu câte 12, respectiv 15 infectări, şi în județul Argeş, mai precis orașul Pitești, unde s-au înregistrat 17. În zona Piteștiului există transmitere comunitară a variantei Delta, iar o femeie din zona, nevaccinată, a murit din cauza tulpinii Delta.

Rata de vaccinare de aproximativ 25% din România poate fi un pericol în perspectiva răspândirii cu rapiditate a variantei Delta. Cu toate acestea, guvernul donează și vinde sute de mii de doze de vaccin nefolosite pe cale să expire. Chiar ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă, a spus că se așteaptă ca tulpina Delta să devină predominantă.

„Noi, inclusiv când am prevăzut măsurile de redeschidere a spitalelor COVID am solicitat spitalelor și direcțiilor de sănătate publică să vină și cu un plan de măsuri care vizează din nou creșterea numărului de paturi în spitalele mixte (Covid și non-Covid), paturi destinate asistenței medicale COVID, tocmai pentru a fi pregătiți pentru o recrudescență a cazurilor Covid” , a spus Ioana Mihăilă la începutul săptămânii.

Euro 2020 a dus la răspândirea Delta

Situația din Europa și din jurul României rămâne îngrijorătoare în privința răspândirii tulpinii Delta. De exemplu, joi, Rusia a înregistrat un număr record – 672 de decese și un număr 23.543 de cazuri de infectări, majoritatea cu varianta Delta. Sunt vizate două orașe mari – Moscova și Sankt Petersburg, gazdele unor meciuri de la Euro 2020. Oficialii ruși spun că ar exista și o variantă Delta-plus.

Tot de meciurile de la Euro 2020 sunt legate și cazurile din Scoția de săptămâna aceasta, când autoritățile sanitare au declarat că 1.294 de cazuri de tulpină Delta au fost depistate la persoanele care au călătorit la Londra pentru meciul Angliei din 18 iunie.

De la Estul la Vestul Europei apar tot mai multe cazuri de Covid în noua variantă. În Portugalia sunt impuse noi restricții de noapte după ce cazurile au crescut cel mai mult din februarie încoace.

În Spania, numărul infectărilor cu tulpina Delta a crescut mai ales la tineri, fiind raportate 366 de cazuri la 100.000 de persoane cu vârsta de peste 20 de ani.

Autoritățile din Germania au declarat că se așteaptă ca varianta Delta să reprezinte peste 70% din cazuri până la sfârșitul lunii iulie.

Japonezii vor fără spectatori la Jocurile Olimpice

Pornită din India, unde a provocat o criză umanitară și unde încă se înregistrează sute de mii de cazuri zilnic, varianta Delta s-a extins în numeroase ţări din Asia. Săptămâna aceasta, au fost înregistrate multe cazuri în Coreea de Sud, ceea ce a determinat autoritățile să grăbească vaccinarea.

De asemenea, în Japonia cazurile de infectare au crescut săptămâna aceasta, ceea ce provoacă îngrijorare la Tokyo în perspectiva începerii Jocurilor Olimpice la finalul lunii iulie, pentru că numai 12% din populația Japoniei a fost vaccinată până în acest moment.

Numai 12% din populația Japoniei a fost vaccinată

Autoritățile japoneze au declarat stare de urgență la Tokyo și în alte trei orașe din apropiere până pe 11 iulie, pentru că există pericolul ca varianta Delta să reprezinte 50% dintre cazurile de Covid în această lună. Japonia are în plan să nu permită accesul spectatorilor la Jocurile Olimpice în cazul în cazul situația infectărilor se va înrăutăți.

În SUA, varianta Delta a noului coronavirus reprezintă în această perioadă 25% din totalul noilor cazuri de COVID-19. Din această cauză în unele state, cum este Illinois, se recomandă din nou purtarea măştii ca urmare a creşterii numărului de infectări. – sursa: Romania.europalibera.org

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here