Acasă Cultura PERSPECTIVE BUNE PENTRU ȘTIINȚA ROMÂNEASCĂ

PERSPECTIVE BUNE PENTRU ȘTIINȚA ROMÂNEASCĂ

DISTRIBUIȚI

logo-exo-roAgentia Spatiala Romana (ROSA) impreuna cu ESERO Romania anunta succesul Competitiei Nationale de Rovere Exo-RO, care a reusit sa atraga in etapa de preselectie 45 de elevi de liceu pasionati de stiinta din intreaga tara. In total s-au inscris in competitie 15 echipe de cate trei elevi, coordonate de cate un profesor, echipe dornice sa isi testeze cunostintele stiintifice si tehnice, dar si imaginatia.

Juriul competitiei a decis sa trimita in etapa finala zece echipe in loc de opt – cate au fost stabilite initial, data fiind calitatea foarte buna a proiectelor primite. Finalistii, care reprezinta aproape toate cele opt regiuni de dezvoltare ale Romaniei, au la dispozitie perioada iunie – septembrie pentru a-si realiza roverele.

Juriul format din prof. Victor Sutac (Suceava), ambasador al Spatiului (Regiunea 1 Nord-Est), colaborator ESERO Romania si reprezentant al mediului profesoral preuniversitar, prof. Alexandru Iovanovici (Timisoara), din partea mediului academic si Cristina Stancu (Bucuresti), din partea ESERO Romania, au decis pe baza criteriilor de evaluare sa trimita in etapa finala urmatoarele echipe:

–        RoboKingPeter, Palatul Copiilor Suceava, jud. Suceava,

–        Spectrum, Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, Bucuresti

–        CarmenSylvaRover, Liceul Teoretic „Carmen Sylva”, Eforie Sud, Constanta,

–        AstroLab, Colegiul National “Nicolae Balcescu” Braila, jud. Braila,

–        Tomis, Colegiul National ”Mircea cel Batran” Constanta, jud. Constanta,

–        RobotsRover, Colegiul National “Dragos Voda”, Campulung Moldovenesc, jud. Suceava,

–        Soyuz, Colegiul Economic Buzau, jud. Buzau

–        IrisRobotics, Colegiul National “Alexandru Ioan Cuza”, Focsani, jud. Vrancea

–        TheHaze, Liceul teoretic “Nicolae Balcescu”, Cluj-Napoca, jud. Cluj

–        5843 AutoVortex, Colegiul National de Informatica “Tudor Vianu”, Bucuresti

Ȋn etapa finala a competitiei de rovere Exo-RO, cele zece echipe selectate vor avea la dispozitie perioada 25 iunie – septembrie pentru a construi roverul propus in formularul de inscriere, respectand toate fazele tipice ale unui proiect de robotica, de la selectarea obiectivelor, proiectarea si integrarea componentelor, pana la testarea sistemului in final. Provocarea este ca roverul lor sa indeplineasca atat misiunea principala, cat si pe cea secundara a competitiei.

Misiunea stiintifica principala – obligatorie pentru fiecare echipa – consta in deplasarea teleghidata a roverului pana la un punct fix, facandu-se abstractie de decalajul temporal care ar exista in realitate intre locatia explorata si centrul de control, masurarea unor parametri (presiunea atmosferica si temperatura mediului inconjurator) si transmiterea de imagini. Roverul este necesar sa respecte masa maxima de 2,5 kg si un volum maxim dat de dimensiunile L=40cm, l=30cm, h=20cm.

Misiunea stiintifica secundara consta in colectarea unor esantioane, precum si masurarea altor parametri locali (de exemplu compozitia atmosferica, nivelul de iluminare, umiditatea) cu ajutorul senzorilor aflati la bordul roverului in vederea determinarii habitabilitatii sitului de catre oameni, precum si determinarea din acesti parametri ai posibilitatii existentei vietii locale (analiza metan, umiditate, pH, radiatii etc.) cu senzori la alegere.

Prezentarea proiectelor va avea loc odata cu premierea castigatorilor, la Vulcanii Noroiosi, in luna septembrie 2015.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here