Acasă Economie Perspectivele de angajare cele mai favorabile – în București și Ilfov

Perspectivele de angajare cele mai favorabile – în București și Ilfov

DISTRIBUIȚI

Unu din cinci angajatori din România plănuiește să-și sporească numărul de angajați în trimestrul IV, conform ediției octombrie – decembrie 2017 a Studiului ManpowerGroup privind Perspectivele Angajării de Forță de Muncă. 20% dintre angajatori intenționează creșteri de personal, 12% au de gând să facă reduceri și 66% nu au în vedere nicio schimbare, ceea ce rezultă într-o Previziune Netă de Angajare ajustată sezonier de +15%, cu unu la sută mai puternică decât cea raportată în trimestrul III/2017 și cu trei la sută mai robustă decât în trimestrul IV/2016.

––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––––

”Prognozele sunt din nou pozitive, iar pentru al nouălea trimestru consecutiv valorile sunt alcătuite din două cifre, dar creșterea prognozată pentru trimestrul nu mai este la fel de omogenă ca în trecut. Spre deosebire de intențiile formulate în trimestrele II și III din 2017, când angajatorii raportau intenții de angajare solide și pozitive indiferent de sectorul de activitate sau de regiunea geografică, în trimestrul IV sunt raportate intenții negative în două sectoare: Energie electrică, apă, gaze și Transport, depozitare și comunicații. De asemenea, în cinci din cele opt regiuni și cinci din zece sectoare de activitate, angajatorii și-au temperat planurile de angajare în comparație cu intervalul iulie – septembrie 2017. Astfel de semne de prudență sporită sunt deseori asociate cu un cadru de reglementare în schimbare, care poate determina angajatorii să intre în expectativă, până când reușesc să își recalibreze bugetele și nevoile de personal”, spune Igor Hahn, Country Manager, ManpowerGroup România.

Este de așteptat ca în următoarele trei luni numărul total de angajați să crească în opt din cele zece sectoare de activitate și în toate cele opt regiuni ale țării. Planurile de angajare sunt mai robuste decât în trim. IV/ 2016 în 7 din cele 10 sectoare de activitate și în 5 din cele 8 regiuni, dar slăbesc de față de trimestrul III/2017 în 5 sectoare și 5  regiuni.

Cel mai mare declin, atât de la trimestru la trimestru, cât și de la an la an, se înregistrează în sectorul Comerț cu ridicata și cu amănuntul, unde Previziunea actuală de +2% este cu 21% mai slabă decât în trimestrul III /2017 și cu 23% mai slabă decât în trim. IV/2016. În schimb, îmbunătățirile cele mai accentuate sunt raportate de angajatorii din sectorul Finanțe, asigurări, servicii imobiliare și servicii de afaceri, unde Previziunea Netă de Angajare de +24% se consolidează cu 17% față de iulie – septembrie 2017 și cu 18% față de trim. IV/2016. Perspectivele de angajare în acest sector sunt printre cele mai optimiste din țară, alături de cele raportate de angajatorii din sectorul Industrie prelucrătoare, unde Previziunea se ridică la +32% și de cei din sectorul Hoteluri și restaurante, unde se raportează o Previziune +19%.

La nivel regional, perspectivele de angajare cele mai favorabile sunt raportate în regiunile București și Ilfov și Nord-Vest, unde Previziunile sunt de +17%, respectiv +15%. În aceste două regiuni perspectivele din trimestrul IV sunt însă mai slabe decât cele raportate în trimestrul precedent, cu 3%, respectiv 7%. Cel mai abrupt declin de la trimestru la trimestru se înregistrează însă în regiunea Nord-Est, unde Previziunea Netă de Angajare atinge +2%, slăbind față de trimestrul III/2017 cu 18%. Un climat de ocupare a forței de muncă la fel de lipsit de dinamism este prognozat și pentru regiunea Sud-Vest, unde angajatorii raportează o Previziune de +3%, care slăbește cu opt las sută față de trimestrul III /2017, dar se îmbunătățește cu trei procente față de trimestrul IV/2016.

Rezultatele în funcție de dimensiunea organizației arată că în 3 din cele 4 categorii de organizații angajatorii sunt optimiști. În categoria organizații mari se raportează o Previziune Netă de Angajare de +28%, care se consolidează cu 3% față de trimestrul III/2017 și cu 8% față de anul trecut. Angajatorii din micro-organizații raportează însă o prognoză negativă de -1%, Previziunea slăbind ușor față de perspectiva staționară din ultimul trimestru și menținându-se stabilă în comparație cu perspectivele raportate în trim. IV/2016.

Cercetarea de teren s-a derulat în intervalul 19 iulie – 1 august 2017 pe un eșantion reprezentativ de 625 de angajatori. Rezultatele obținute au o marjă de eroare de +/-3,9%. – CĂLIN MATEI

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here