Acasă Cultura Peste 100 de jurnaliști au fost uciși anul acesta – mai mult...

Peste 100 de jurnaliști au fost uciși anul acesta – mai mult de jumătate dintre ei, în Palestina

DISTRIBUIȚI

Potrivit raportului anual al Federației Internaționale a Jurnaliștilor (IFJ), anul 2024 a fost, din nou, unul negru pentru jurnaliști și profesioniștii mass-media. Până la 10 decembrie 2024, în întreaga lume au fost uciși, în timpul exercitării profesiei, 104 jurnalişti, mai mult de jumătate dintre ei în Gaza, Palestina (55).

FIJ își reafirmă dorința de a adopta de urgență la Națiunile Unite o Convenție internațională pentru protecția jurnaliștilor.

Cu ocazia Zilei Internaționale a Drepturilor Omului, marcată în data de 10 decembrie, Federația Internațională a Jurnaliştilor (IFJ) a publicat primele concluzii ale raportului său anual 2024 privind jurnaliştii şi lucrătorii mass-media ucişi în timpul exercitării profesiei. Conform ultimelor date, încă parțiale, 104 profesioniști din media au fost uciși de la 1 ianuarie (între care 12 femei).

Până în 2023, FIJ documentase 129 de decese, inclusiv 14 femei, unul dintre cei mai mortali ani pentru jurnalişti de când FIJ a început să-şi publice lista jurnaliştilor ucişi în 1990.

Zona Orientului Mijlociu și lumea arabă – 66 jurnaliști

Pentru al doilea an consecutiv, regiunea Orientului Mijlociu și Lumea Arabă deține recordul macabru al jurnaliştilor uciși – în 2024 sunt consemnate 66 de decese în rândul jurnaliștilor.

Războiul din Gaza și Liban subliniază încă o dată masacrul suferit de profesioniștii media palestinieni (55),

libanezi (6) și sirieni (1) – adică 60% din numărul total al jurnaliștilor uciși în 2024. De la începutul războiului, la 7 octombrie 2023, numărul jurnaliștilor palestinieni uciși se ridică la cel puțin 138, făcând din această țară una dintre cele mai periculoase din istoria jurnalismului modern, după Irak, Filipine și Mexic.

În data de 13 octombrie 2023 FIJ a cerut, fără succes, UNESCO protejarea jurnaliştilor, încetarea durabilă a focului, deschiderea de coridoare umanitare pentru civili şi permiterea jurnaliştilor din Gaza să se refugieze în afara enclavei şi reporterilor străini să intre în enclavă.

În altă parte în regiune, federația numără trei profesioniști din media uciși în Irak în acest an, inclusiv două femei pe 23 august și un fotograf ucis în Siria pe 4 decembrie.

Zona Asia-Pacific – 20 de jurnaliști

În Asia-Pacific, cea mai mare regiune geografică a FIJ, numărul deceselor în 2024 (20) a crescut considerabil față de 2023 (12) și 2022 (16), în special în Asia de Sud. FIJ a semnalat 6 asasinate în Pakistan, 5 în Bangladesh și 3 în India. În plus, regimul militar din Myanmar își continuă vânătoarea de jurnaliști – 3 jurnaliști au fost uciși în acest an – în timp ce Indonezia și Kazahstan au câte un deces.

Zona Africii – 8 jurnaliști

8 jurnalişti au fost ucişi în Africa în 2024 (4 în 2022 şi 9 în 2023), în Sudan fiind înregistrat cel mai mare numpr (5 jurnaliști morţi în timpul exercitării profesiei). Și-au pierdut viața doi jurnaliști somalezi și unul din Ciad, ceea ce reflectă și situațiile politice fragile și violente din aceste două țări.

America – 6 jurnaliști

Înainte de izbucnirea războiului în Gaza, America Latină și în special în Mexic, a fost una dintre cele mai periculoase regiuni din lume pentru profesioniștii media.

În 2024, IFJ numără 6 decese (comparativ cu 30 în 2022 și 6 în 2023), inclusiv cinci mexicani și un columbian. Încă o dată, amenințările, intimidarea, răpirile și asasinatele au fost cauzate de materiale de presă despre traficul de droguri care a afectat Mexicul de mai bine de două decenii.

Europa – 4 jurnaliști

Și războiul din Ucraina a făcut victime pe continent, cu 4 jurnalişti ucişi în 2024, faţă de 13 în 2022 şi 4 în 2023. Cu excepția acestui conflict, continentul european rămâne cea mai sigură zonă.

Jurnalişti în închisoare: 520

La data de 10 decembrie 2024, IFJ a prezentat și o listă cu 520 de jurnalişti aflați în închisoare, ceea ce reprezintă o creştere bruscă faţă de 2023 (427) şi 2022 (375). Cu 135 de jurnalişti în spatele gratiilor, China – inclusiv Hong Kong – rămâne cea mai mare închisoare din lume pentru profesioniștii media, înaintea Israelului (59 de jurnalişti palestinieni) și a Myanmarului (44).

În regiunea Asia-Pacific sunt în închisoare 254 de jurnalişti, în Europa (extinsă) – 142, în Orientul Mijlociu şi lumea arabă – 101, în Africa – 17, iar în America Latină – 6)

„Aceste cifre triste demonstrează încă o dată cât de fragilă este libertatea presei, că profesia de jurnalist este riscantă și periculoasă, în timp ce nevoia de informare a oamenilor este foarte reală, într-un moment în care în întreaga lume se dezvoltă regimuri autoritare care necesită o vigilență sporită din partea profesiei noastre.

Îndemnăm statele membre ONU să se mobilizeze pentru a permite adoptarea unei convenții obligatorii privind siguranța jurnaliștilor pentru a pune capăt masacrelor pe care le înregistrăm în fiecare an”, a declarat Anthony Bellanger, secretarul general al FIJ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here