În 2022, România a început aplicarea raportării în format digital a informațiilor fiscale și contabile, prin implementarea sistemului SAF-T (fișierul standard de control fiscal) de către ANAF. Acest tip de raportare a fost lansat de OECD încă din 2005, pentru simplificarea relaţiei contribuabililor cu ANAF, care astfel poate face unele verificări electronic, fără să mai fie nevoie de inspecţii fiscale pe teren.
În cazul României, schema SAF-T implementată de ANAF presupune raportarea tuturor informațiilor contabile și fiscale ale unei companii prin intermediul raportării SAF-T (declarația 406 SAF-T lunară ori trimestrială care cuprinde ansamblul operațiunilor contabile și fiscale, declarația 406 SAF-T de Mijloace Fixe care se depune anual și declarația 406 SAF-T de Stocuri care se depune la solicitarea autorităților fiscale).
Contribuabilii nerezidenți în România, dar care sunt înregistrați în scopuri de TVA în România, depun o declarație SAF-T simplificată care ține cont doar de achizițiile și vânzările derulate prin codul de TVA din România.
„Odată cu extinderea capacităţii de analiză pentru datele colectate prin D406 – Fişierul standard de control fiscal (SAF-T), ANAF implementează un mecanism de notificare automată pentru contribuabilii ce nu au îndeplinit obligaţiile legale privind depunerea acestei declaraţii”, a anunţat instituţia..
Astfel, au fost deja transmise 15.023 de notificări, care vizează contribuabilii care fie nu au depus, fie au depus parţial sau incorect D406.
Potrivit ANAF, notificările transmise către contribuabilii unde s-au constatat inadvertenţe la nivelul datelor cuprind şi rapoarte detaliate ale tranzacţiilor neconforme, anexate la documentul PDF transmis. Conform sursei citate, pentru accesarea acestora se verifică anexele din aplicaţia cu care se vizualizează PDF-ul primit.
Fişierul Standard de Control Fiscal (SAF-T) este un fişier în format electronic, standardizat internaţional pentru trimiterea de rapoarte fiscale, de raportare TVA, de la contribuabili către autorităţile fiscale. SAF-T este un standard internaţional pentru schimbul electronic de date contabile între societăţi/organizaţii şi autorităţile fiscale.
Nedepunerea la termenele prevăzute de lege a Declarației informative D406 sau depunerea incorectă ori incompletă atrage contravenții.
[…] În 2022, România a început aplicarea raportării în format digital a informațiilor fiscale și contabile, prin implementarea sistemului SAF-T (fișierul standard de control fiscal) de către ANAF. Acest tip de raportare a fost lansat de OECD încă din 2005, pentru simplificarea relaţiei contribuabililor cu ANAF, care astfel poate face unele verificări electronic, fără să mai […] Citeste mai mult […]