Acasă Educatie Peste 300 de adolescenți concurează la București în cadrul Olimpiadei Internaționale de...

Peste 300 de adolescenți concurează la București în cadrul Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori

DISTRIBUIȚI

Marți, 3 decembrie, la Palatul Parlamentului, are loc festivitatea de deschidere a celei de-a XXI-a ediții a Olimpiadei Internaționale de Științe pentru Juniori/International Junior Science Olympiad – IJSO (București, 2 – 12 decembrie 2024).

RO -IJSO 2024 este organizată de Ministerul Educației, în colaborare cu Universitatea Națională de Științe și Tehnologie  POLITEHNICA din București, Academia de Studii Economice din București și Inspectoratul Școlar al Municipiului București.

Olimpiada Internațională de Științe pentru Juniori este o competiție interdisciplinară din domeniul științelor naturii (fizică, biologie, chimie), care se desfășoară în luna decembrie a fiecărui an, fiind găzduită prin rotație, conform regulamentului, de fiecare țară membră.

Sunt așteptați peste 300 de concurenți, elevi cu vârste cuprinse între 13 și 16 ani din 54 de țări, peste 20 de observatori, 148 de team-leaderi și 11 membri din board-ul olimpiadei internaționale, cu atribuții de coordonare a olimpiadei.

România a participat la toate edițiile acestei competiții, în cadrul căreia a obținut rezultate remarcabile: 98 de medalii (7 medalii de aur, 54 de argint și 37 de bronz).

Olimpiada Științe pentru Juniori se adresează elevilor din învățământul obligatoriu, de regulă, elevilor din clasele a VII-a, a VIII-a, IX-a și a X-a, cu condiția ca participantul să nu împlinească vârsta de 16 ani până la data de 31 decembrie, anul curent. Pot participa elevii de la învățământul de stat și de la învățământul particular.

Probele de concurs sunt proba teoretică scrisă și proba practică obligatorii pentru toate disciplinele de concurs: fizică, chimie, biologie, pe subiecte de știință, atât sub formă de întrebări teoretice, cât și ca sarcini practice. Testele sunt concepute pentru a aborda înțelegerea conceptelor de către elevi și capacitatea acestora de a aplica concepte în situațiile descrise în teste. Proba practică a olimpiadei este obligatorie numai pentru etapele națională și internațională ale olimpiadei. Participarea la această olimpiadă este individuală, după o programă și o bibliografie unice (programa și subiectele de concurs sunt valabile atât pentru elevii din clasa a VII-a, cât și pentru elevii din clasa a VIII-a, a IX-a și a X-a care respectă condiția de vârstă).

Pentru desfășurarea ediției găzduită de România, Guvernul a aprobat în luna mai, la cererea Ministerului Educației, aproximativ 2,7 milioane de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here