Acasă Cultura Pictori impresioniști. Ion Andreescu

Pictori impresioniști. Ion Andreescu

image description

Romfilatelia introduce în circulație vineri, 18 iulie a.c. o emisiune filatelică dedicată unui reprezentant de frunte al artei plastice românești, Ion Andreescu. Sub titulatura Pictori impresioniști. Ion Andreescu, emisiunea este compusă din patru mărci poștale și două plicuri „prima zi”.

Născut la 15 februarie 1850, la București, Ion Andreescu a urmat, pe rând, cursul primar la pensionul particular al lui Andreas Apostolas, Gimnaziul „Gheorghe Lazăr” și Liceul „Sfântul Sava” din București. Începând cu anul 1869, este cursant al „Școlii de Arte Frumoase”, condusă de Theodor Aman.

După absolvire, în anul 1872, Ion Andreescu devine profesor de Desen liniar și Caligrafie la Seminarul Teologic din Buzău care era condus de Episcopul Dionisie Romano, cunoscut cărturar și ctitor de școală românească, doritor să aibă în școli pe cei mai pregătiți profesori.

Dintre cei zece profesori ai Seminarului, Ion Andreescu este perceput, la cei 22 de ani, drept un tânăr cu studii strălucite și mari calități artistice.

În completarea normei didactice, va preda din 1873 la Gimnaziul „Tudor Vladimirescu” și din 1875 la Școala de Meserii a orașului Buzău. Perioada de profesorat coincide cu perioada debutului și formării sale ca pictor, realizând pe meleagurile buzoiene unele dintre cele mai cunoscute lucrări ale sale, printre care Stejarul, Bâlci de Drăgaică, Piață la Buzău, Stradă în Buzău.

Caracterizând activitatea pictorului, în perioada sa de formare, în atmosfera peisajelor buzoiene, marele critic de artă Henri Focillon îl descrie pe Andreescu ca „acest modest profesor de desen ce avea din plin  darurile poetului și ale pictorului”.

La sfârșitul anului 1878, pictorul pleacă la Paris ca bursier, unde a frecventat cursurile Academiei „Julian”. În mai 1879, participă la Salonul din Paris cu două lucrări: „Începutul primăverii” și „Bâlci în România”. După închiderea Salonului, a plecat la Barbizon unde a lucrat alături de Grigorescu.

Un an mai târziu participă din nou la Salonul din Paris cu două lucrări: „Drumul mare” și „Pădurea de fagi ”(tablou cumpărat de Take Ionescu).

În critica de specialitate se apreciază faptul că pictura în aer liber a lui Andreescu este cea care a făcut legătura între peisagistica barbizonistă și impresionismul deplin configurat.

O expoziție deschisă în primăvara anului 1882 poate fi considerată singura retrospectivă amplă a creației lui, ce a avut loc în timpul vieții artistului, la care au fost expuse 60 de lucrări, achiziționate mai apoi de stat  și de colecționari privați.

Pictorul s-a stins din viață în 1882, la numai 32 de ani, bolnav de ftizie.

Mărcile poștale ale emisiunii filatelice reproduc patru lucrări ale pictorului Ion Andreescu aflate în patrimoniul Muzeului Național de Artă al României (Cusătorese în pădure, valoarea nominală 8 lei, Ulcică cu tufănele, valoarea nominală 11 lei); în Muzeul Municipiului București Cap de tânăr, (valoarea nominală 6 lei) și în Muzeul de Artă „Ion Ionescu Quintus” (Ghiveci cu Garoafe, valoarea nominală de 5 Lei).

Plicurile „prima zi” asortează în fundalurile ce reproduc tablourile Câmp în amurg și Târg la Buzău (aflate în patrimoniul Muzeului de Artă „Ion Ionescu Quintus” –  Prahova) – două mărci poștale, emise în anul 1972 și 1975 cu două autoportrete.

Emisiunea este disponibilă de vineri, 18 iulie a.c., în rețeaua magazinelor Romfilatelia din București, Bacău, Brașov, Cluj-Napoca, Iași, Timișoara, precum și în magazinul nostru online: https://romfilatelia.ro/store/

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.