Acasă Economie Platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd pentru gospodarii din judeţul...

Platformă comunală de colectare a gunoiului de grajd pentru gospodarii din judeţul Ilfov

DISTRIBUIȚI

 Noua investiţie este cea din comuna Vidra, județul Ilfov, unde platforma comunală de gunoi de grajd recepţionată are o capacitate de 1.914 mc gunoi de grajd/an, cu o investiție totală de 1.993.092 lei, din care 4,8% a fost contribuţia din bugetul local. Pe lângă amenajarea platformei, suma acoperă şi dotarea acesteia cu utilaje necesare colectării, manevrării, compostării și împrăștierii gunoiului de grajd: un tractor, două remorci, un încărcător frontal, o cisternă vidanjă şi o mașină de împrăștiat compostul rezultat (mraniţa).

Această platformă a fost construită în cadrul proiectului „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți”, derulat de mai mulți ani sub coordonarea Ministerului Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP), proiect ce sprijină comunitățile prin investiții în infrastructura de management a gunoiului de grajd.

Gestionarea corectă a gunoiului de grajd reprezintă una dintre cele mai importante responsabilități ale crescătorilor de animale, dar și ale autorităților locale pentru a proteja apele din zonă de poluarea cu nitrați. Modul în care costurile de exploatare a platformei construite urmează a fi acoperite e stabilit de UAT Vidra. Astfel, platforma comunală oferă micilor fermieri şi gospodari din zonă posibilitatea de a depozita corect gunoiul de grajd, cu respectarea noilor recomandări ale Programului de Acțiune și ale Codului de Bune Practici Agricole.

In plus, pe lângă beneficiile de mediu, fermierii și gospodarii care au încheiate contracte cu platforma comunală și fac dovada predării gunoiului de grajd sunt considerați, de către APIA și AFIR, conformi din punctul de vedere a capacităților de stocare, fapt care îi scutește pe aceștia de investiții proprii în platforme individuale.

Proiectul „Controlul Integrat al Poluării cu Nutrienți” este parte a demersurilor Guvernului României de asigurare a implementării Directivei Nitrați, prin care se urmărește reducerea poluării cu nutrienți din surse agricole. Proiectul este în a doua fază, cea de finanțare adițională. Proiectul inițial a demarat în 2008 și s-a încheiat în 2017 și a finanțat un număr de 86 de platforme de management de gunoi de grajd. Finanțarea adițională a proiectului a fost alocată până în iunie 2023. În această fază a proiectului vor fi finanțate peste 86 de comunități locale.

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here