Deputatul PNL Matei Dobrovie a depus o inițiativă de modificare și completare a Legii nr. 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, care urmărește să responsabilizeze operatorii economici din imobilele cu destinația de locuințe în legătură cu modul în care își desfășoară activitatea și să ofere o serie de garanții suplimentare locatarilor.
”Mai multe asociații de proprietari și cetățeni nemulțumiți mi-au sesizat probleme legate de tulburarea liniștii lor în apartamente din cauza zgomotului provocat de operatorii economici care își desfășoară activitatea în blocuri cu destinația de locuințe. Acest factor perturbator afectează calitatea vieții cetățenilor, astfel încât se impune o soluție legislativă”, a explicat Dobrovie.
Prezenta propunere urmărește să introducă o serie de modificări cu scopul de a proteja vecinii de eventualele încălcări ale drepturilor lor și de a asigura confortul în propriul spațiu de locuit. Astfel, principalele schimbări legislative urmăresc instituirea obligației de solicitare a unui nou aviz scris al comitetului executiv, respectiv a unui nou acord scris, prealabil, al proprietarilor direct afectați, în cazul în care într-un spațiu amplasat într-o clădire cu destinația de locuințe se desfășura inițial o anumită activitate economică, iar ulterior în același spațiu se dorește desfășurarea unei alte activități economice, cu un alt obiect principal de activitate; introducerea posibilității de retragere a avizului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectați necesare pentru schimbarea destinației unui spațiu și pentru funcționarea unui operator economic în acel bloc; introducerea posibilității de suspendare sau, dacă este cazul, de încetare a activității operatorilor economici care își desfășoară activitatea în astfel de clădiri, în cazul în care comitetul executiv își retrage avizul scris dat sau dacă proprietarii direct afectați cu care se învecinează pe plan orizontal și vertical își retrag acordul dat în prealabil, din cauza încălcării, în mod repetat, a drepturilor lor prin desfășurarea activității operatorului economic respectiv sau a tulburării liniștii publice.
Totodată, inițiativa precizează și condițiile pe care retragerea avizului sau a acordului trebuie să le îndeplinească pentru a nu fi abuzivă, procedura de retragere, precum și mijloacele de probă utilizate pentru a dovedi temeinicia tulburării și a încălcării drepturilor locatarilor, pentru a evita orice intervenție arbitrară asupra activității operatorului economic, motivată de reaua-credință a locatarilor, reticența sau hipersensibilitatea acestora la zgomot. Astfel, retragerea avizului comitetului executiv, respectiv a acordului proprietarilor direct afectați, trebuie să fie întemeiată și se va face în baza proceselor verbale de constatare a contravenției sau a copiilor acestora, eliberate de agenții constatatori chemați la locul tulburării, precum și a oricăror alte mijloace legale de probă care dovedesc tulburarea.
”Orice persoană fizică sau juridică își poate exercita liber drepturile acordate de lege, dar fără a leza drepturile și libertățile celorlalți cetățeni prin modul în care aceasta își desfășoară activitatea. Totodată, un operator economic trebuie să ia măsurile corespunzătoare pentru a nu produce un disconfort locatarilor, pentru a nu tulbura liniștea publică și a nu deranja vecinii”, a concluzionat Matei Dobrovie.