Acasă Politic PNL renunță la ideea unui guvern minoritar/Ciucă își depune mandatul

PNL renunță la ideea unui guvern minoritar/Ciucă își depune mandatul

DISTRIBUIȚI

Premierul desemnat Nicolae Ciucă a anunțat, luni seara că își va depune mandatul, conștient fiind că un guvern minoritar nu are șanse să treacă de votul Parlamentului.

Astfel, după ce președinte României, Klaus Iohannis, va nominaliza un alt premier vor fi reluate negocierile cu PSD și USR pentru intrarea la guvernare. Liderii PNL susțin că vor discuta cu toate partidele, cu excepția AUR.

Tot în ședința Biroului Executiv al PNL, liberalii au discutat excluderea fostului lider, Ludovic Orban și a celorlalți aleși care au demisionat din grupul parlamentar, alegând să îi continue activitatea ca neafiliați. Propunerea de excludere a fost făcută de deputatul Gigel Știrbu și a fost susținută de Emil Boc.

Florin Cîțu a făcut apel către ceilalți aleși care au ales să îl urmeze pe Ludovic Orban să își reconsidere poziția.

Marți era programată audierea miniștrilor propuși, iar miercuri votul de învestitură.

Florin Cîțu, președintele PNL, a anunțat la finalul ședinței că s-a decis flexibilizarea mandatului, astfel că de marți PNL va începe negocieri ”cu toate forțele democratice din Parliament” pentru formarea unei majorități.

Nicolae Ciucă: ”Am pornit în toate demersurile de la realitate. Realitatea matematică e cea pe care o cunoaștem cu toții. Am sperat să reușesc să cristlizez o soluție politică. Au fost două decizii azi ale celor două partide politice care au anunțat că nu vor vota guvernul minoritar, fapt pe care l-am discutat în BEX. Acesta a decis retragerea mandatului. Am să depun mandatul. Fac din nou apel la responsabilitate și maturitate, astfel încă să se găsească o formulă. Este o decizie pe care nu o ia PNL, urmează negocierile la nivelul președintelui României. Dumnealui va lua decizia nominalizării. Realitatea e cea care a determinat ca în această seară să se convoace BEX și să de decidă depunerea mandatului. Flexibilizarea mandatului însemna un alt mandat. La nivelul BEX sa luat decizia ca eu să îmi depun mandatul și să se treacă la flexibilizarea negocierilor pentru cel care va fi desemnat premier. Florin Cîțu: În această seara au luat cuvântul foarte mulți. PNL va începe neogcierile cu partidele democratice pentru formarea unei majorități. Au fost trei consultări, acesta este momentul în care s-a ajuns la această discuție. Mâine în BPN vom vedea care e decizia BPN. Aceasta a fost decizia CEX. PNL va lua o decizie pentru propunerea de premier. Vom avea o discuție în PNL și vom vedea care este propunerea de premier, asta va fi decizia partidului. A fost propunerea mea, dar a fost votată de BPN. Mâine vom discuta și cazul celor 14 parlamentari care au decis să iasă din grupul parlamentar liberal. Decizia de a depune manatul trebuie adusă la cunoștința președintelui României. Pe noi ne interesează să formăm o majoritate pentru a merge la consultări”.

 

USR vrea în continuare refacerea coaliției

 

„Biroul Național al USR a luat act de decizia PNL ca prim-ministrul desemnat Nicolae Ciucă să își depună mandatul de formare a unui guvern minoritar fără șanse de a fi votat de Parlamentul României. USR reiterează că soluția pentru ieșirea cea mai rapidă din actuala criză politică este refacerea coaliției PNL-USR-UDMR”, se arată într-un comunicat difuzat luni seară de conducerea USR.

USR spune că „România are nevoie de un guvern cu o majoritate solidă în Parlament, care să rezolve criza energetică și criza sanitară. România are nevoie de un guvern care să respecte un program de reforme pentru modernizarea țării, cu un calendar clar și un buget cu alocări strategice agreate de la început”.

„USR susține menținerea aceleiași structuri a guvernului care a existat până la declanșarea crizei pentru ca guvernul să poată fi instalat cât mai rapid și va propune stabilirea unui mecanism clar de luare a deciziilor care să asigure un guvern stabil și o majoritate funcțională până în 2024. România a pierdut deja prea mult timp într-o criză politică fără legătură cu adevăratele probleme pe care le au cetățenii în acest moment”, anunță USR.

 

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here