Cu toate că agenţii de la poliţia locală s-ar putea trezi în curând, conform unui demers al Avocatului Poporului, că nu mai au voie să îi amendeze pe şoferi, în trafic continuă să-şi facă de cap. Concret, luni, 20 februarie, puţin după ora 11.00, la intersecţia Calea Victoriei cu strada Câmpineanu, nu funcţionau semafoarele. Evident, maşinile au ajuns claie peste grămadă. În zonă – la 15 metri – era şi un agent de la poliţia locală care nu dirija circulaţia (că doar era cu vestă reflectorizantă de la Rutieră), ci tocmai încerca să amendeze un taximetrist. Nici măcar nu îl interesa ce se întâmplă în intersecţie. Ba mai mult, la un moment dat a recurs şi la o metodă de forţă şi a chemat cagulaţii. Poate nu ştiaţi, dar poliţia locală are nevoie şi de cagulaţi locali… În acest timp, circulaţia – claie peste grămadă.
Reamintim că Avocatul Poporului a depus la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie un recurs privind competenţele de a aplica sancţiuni legate de circulaţia pe drumurile publice.
Înaintarea acestuia are la bază incompatibilitatea deciziilor date de instanţele de judecată care au apreciat în mod diferit competenţa poliţiştilor locali de a constata şi aplica sancţiuni.
Pe de o parte, legea privind circulaţia pe drumurile publice spune că numai poliţistul rutier poate opri, legitima şi sancţiona un şofer. Cum nu erau suficienţi agenţi, autorităţile au apelat la poliţia locală care a primit dreptul de a sancţiona conducătorii auto care staţionează sau opresc neregulamentar sau intră pe o stradă cu acces interzis.
Numai că hotărârea de guvern permite poliţistului local să sancţioneze şoferul, dar, culmea, nu să ceară actele vehiculului. Apropo! Agentul de pe Câmpineanu avea actele taximetristului (permis şi talon) în mână…
Ofiţerii din Poliţia Naţională salută iniţiativa Avocatului Poporului şi, totodată, oamenii legii speră că se va face lumină, o dată pentru totdeauna, în ceea ce priveşte uniformele de o asemănare izbitoare cu cele ale Poliţiei Române.
În București, în general, polițiștii locali, care au lefuri mai mari decât cei de la poliția națională, păzesc parcurile, păzesc clădirile dărăpănate (așa cum se întâmplă pe Bulevardu Regina Maria) și refuză să intervină în cazurile reale de care se lovesc cetățenii și au nevoie de organe de ordine. Mai mult, poliția locală cheltuie foarte mulți bani pe carburanți, în condițiile în care mașinile lor nu patrulează, ci ”se află în misiune pe loc” – sursa: Curierulnational.ro, foto – Citynews.ro