Poliția de Frontieră Română, în aceste zile se aşteptă la o creştere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei. Din experiența anilor trecuți, creșterea va fi în mod special la graniţele cu Ungaria și Bulgaria, ca urmare a faptului că mulţi cetăţeni români aflaţi în state ale Uniunii Europene revin în ţară de sărbători sau vor pleca în vacanță în țările vecine.
La nivelul Poliției de Frontieră Române au fost dispuse măsuri pentru întărirea dispozitivului de supraveghere şi control la frontiera de stat, iar polițiștii de frontieră acționează alături de celelalte structuri ale Ministerului Afacerilor Interne, în vederea asigurării unui climat de ordine şi siguranţă publică în zona de competenţă.
În această perioadă, atât în punctele de trecere a frontierei, cât şi în zona de frontieră – 30 km interior de la linia de frontieră, peste 3.900 de poliţişti de frontieră desfăşoară zilnic, la nivelul întregii ţări, activităţi de supraveghere şi control la frontiera de stat, precum şi pentru prevenirea şi combaterea infracţionalităţii transfrontaliere.
În prezent, prin punctele de frontieră, tranzitul autoturismelor şi al persoanelor se derulează în condiţii normale pentru această perioadă, fără a se înregistra blocaje sau timpi mari de aşteptare. Dacă situaţia o impune, vor fi suplimentate arterele de control pe sensul de intrare sau ieșire în/din ţară, până la capacitatea maximă permisă de infrastructura punctelor de trecere a frontierei, în funcție de situație, iar lucrători din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră sunt trimiși pentru a acorda sprijin în cele mai aglomerate puncte de trecere a frontierei precum PTF Nădlac II, PTF Giurgiu, PTF Vama Veche și PTF Negru Vodă.
De asemenea, pentru operativitate, poliţiştii de frontieră au în dotare staţii mobile de control care pot fi folosite în punctele de trecere a frontierei cu trafic crescut.
În vederea fluidizării traficului la granițele României, reprezentanţii Poliției de Frontieră Române menţin permanent legătura cu autorităţile de frontieră din statele vecine, alături de care se efectuează controlul de frontieră, în vederea dispunerii unor măsuri comune.
Un alt aspect de interes pentru perioada următoare este reprezentat de faptul că pe teritoriul Ungariei, circulaţia autovehiculelor cu o capacitate mai mare de 7,5 tone este oprită. Astfel, autorităţile de frontieră din Ungaria au comunicat că circulaţia pentru acest tip de vehicule este restricţionată, după următorul program:
Intervalul orar (ora României) | Trafic autovehicule cu o capacitate mai mare de 7,5 tone |
27.04.2024, ora 22.00 – 28.04.2024, ora 22.00 | Restricţionat |
28.04.2024, ora 22.00 – 30.04.2024, ora 22.00 | Se circulă |
30.04.2024, ora 22.00 – 01.05.2024 ora 22.00 | Restricţionat |
01.05.2024, ora 22.00- 04.05.2024, ora 22.00 | Se circulă |
04.05.2023, ora 22.00 – 05.05.2024, ora 22.00 | Restricţionat |
05.05.2024, începând cu ora 22.00 | Se circulă |
În intervalele vizate de restricţii şoferii automarfarelor au obligaţia să staţioneze în parcările special amenajate, până la reluarea circulației pe drumurile publice din ţara vecină.
În perioada respectivă, traficul de călători şi autoturisme prin punctele de trecere a frontierei se va desfăşura în condiţii normale.
În continuare, recomandăm cetăţenilor români şi străini care trebuie să tranziteze frontiera națională în această perioadă să folosească toate punctele de frontieră deschise în regim internaţional și să consulte aplicaţia Trafic on-line, disponibilă pe pagina de internet a Poliției de Frontieră – www.politiadefrontiera.ro.
Reamintim că la graniţa cu Ungaria sunt deschise 12 puncte de trecere în regim internaţional după cum urmează:
- pe raza județului Arad: PTF Nădlac, PTF Nădlac II, PTF Turnu și PTF Vărşand,
- pe raza județului Bihor: PTF Salonta, PTF Borș, PTF Borș II, PTF Valea lui Mihai și PTF Săcuieni,
- pe raza județului Satu Mare: PTF Petea și PTF Urziceni,
- pe raza județului Timiș: PTF Cenad.
De asemenea, reamintim că la graniţa cu Ungaria, în zilele de sâmbătă şi duminică, în intervalul orar 09.00 – 17.00 (ora României), sunt operaţionale 10 puncte de trecere ocazionale, pe raza judeţelor Satu Mare, Bihor şi Arad. Punctele de frontieră sunt destinate traficului de persoane și autovehicule de până la 3,5 tone și sunt utilizate preponderent de către cetăţenii români și maghiari din localităţile de frontieră.
La frontiera româno-bulgară sunt 11 puncte de trecere cu specific rutier, după cum urmează:
- pe raza județului Giurgiu: PTF Giurgiu
- pe raza judeţului Călăraşi: PTF Călăraşi
- pe raza județului Teleorman: PTF Zimnicea (Bac), PTF Turnu Măgurele (Bac)
- pe raza județului Constanţa: PTF Vama Veche, PTF Ostrov, PTF Negru Vodă, PTF Lipnița şi PTF Dobromir pentru autoturisme cu greutate totală maxim admisă de 3,5 tone, iar programul de funcționare este de la ora 08:00 la ora 20:00.
- pe raza județului Dolj: PTF Bechet (Bac)și PTF Calafat
[…] Poliția de Frontieră Română, în aceste zile se aşteptă la o creştere semnificativă a valorilor de trafic în punctele de trecere a frontierei. Din experiența anilor trecuți, creșterea va fi în mod special la graniţele cu Ungaria și Bulgaria, ca urmare a faptului că mulţi cetăţeni români aflaţi în state ale Uniunii Europene revin în […] Citeste mai mult […]