Acasă Info Local Polițiștii ilfoveni: ”Atenție la înșelăciunile prin metoda POMANĂ ÎN NUMELE LUI CIOABĂ!”

Polițiștii ilfoveni: ”Atenție la înșelăciunile prin metoda POMANĂ ÎN NUMELE LUI CIOABĂ!”

DISTRIBUIȚI

regele-cioaba

La nivelul Inspectoratului de Poliție al Județului Ilfov au fost înregistrate mai multe sesizări formulate de persoane înșelate prin metoda ”Pomană în numele regelui Cioabă”, astfel că, dorim să prezentăm acest mod de operare și câteva sfaturi pentru a nu a deveni victime ale persoanelor care se folosesc de această metodă. Este o metodă simplă, prin care hoții reușesc în mod rapid să escrocheze oamenii, lăsându-i fără bijuterii. Sunt vizate în general femeile, care poartă bijuterii din aur.

Scenariul este următorul: femei și bărbați, care se pretind a fi rude ale ”regelui” Cioabă, opresc pe stradă victimele, cărora le spun că ar dori să le ofere de pomană pentru sufletul regelui decedat, diverse bijuterii, chipurile din aur. “Pomana” constă, de obicei, în cercei, inele, lanțuri, care, în realitate nu sunt din material prețios, ci dintr-un metal de culoare galbenă, asemănător aurului. Ulterior, așa-zisele rude ale regelui Cioabă își roagă victimele să-și dea jos propriile bijuterii, pentru a le proba pe cele oferite. După ce victimele acceptă, “rudele” lui Cioabă le împachetează pe cele ale victimelor într-un șervețel, iar la final, profitând de neatenția acestora, hoții rămân cu bijuteriile păgubiților, iar aceștia din urmă, cu cele false. Scenariul poate varia, iar în șervețel, păgubiții pot găsi, după ce pleacă, pietre sau alte obiecte. În anumite situații, hoții pot să roage victimele să deschidă șervețelele acasă.

Pentru a evita  să fiți înșelați în acest mod, polițiștii ilfoveni vă sfătuiesc să nu acordați atenție ofertelor așa zișilor binevoitori, care vor să ofere bijuterii, deoarece riscați să rămâneți fără cele personale.

Poliția Măgurele s-a confruntat cu astfel de cazuri

 

Poliția Măgurele a fost sesizată prin apel de urgență 112, de o femeie din localitatea Jilava, care a reclamat faptul că în timp ce se afla pe stradă, a fost abordată de două persoane, care au înșelat-o și i-au sustras bijuteriile.

Conform sesizării, cele două persoane i-au oferit, în memoria ”regelui” Cioabă, niște bijuterii pe care persoana vătămată le-a probat, după ce, anterior, le înmânase pe cele personale, celor două persoane străine. La scurt timp după plecarea acestora, victima a observat că bijuteriile personale, respectiv, verigheta și o pereche de cercei, fuseseră înlocuite cu niște pietre. În urma investigațiilor efectuate, polițiștii din Măgurele au identificat persoanele care se fac vinovate de comiterea faptei, fiind întocmite pe numele acestora dosare penală pentru săvârșirea infracțiunii de înșelăciune.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here