Autoritățile de aplicare a legii din Bulgaria (Parchetul din Plovdiv, Direcția Generală Combaterea Crimei Organizate, Poliția Națională, Poliția de Frontieră, Agenția Națională a Securității de Stat, Jandarmeria și combaterea terorismului), din România (Politia de Frontieră și Poliția Națională) și din Rep. Moldova (Inspectoratul General al Poliției) au reușit, în data de 19 august, arestarea a opt suspecți, considerați lideri ai unei grupări implicată în traficul de migranți în Europa. Patru dintre suspecții arestați chiar în timpul perchezițiilor fuseseră deja identificați ca ”ținte de mare valoare”, cu rol major în activitățile ilegale.
Gruparea percepea până la 6.000 de euro de la fiecare migrant ilegal pe care îl transporta pe ruta Balcanilor de Vest (din Turcia prin Bulgaria spre vestul Europei).
Polițiști români și moldoveni dislocați pe teren pentru sprijinirea autorităților bulgare au participat în data de 19 august la percheziționarea a 15 adrese din regiunea orașului bulgar Plovdiv.
În urma perchezițiilor au fost confiscate 13 telefoane mobile, o armă, muniție și documentele vehiculelor folosite în traficul de migranți.
Centrul de comandă al operațiunii transfrontaliere a fost stabilit la Sofia, sub coordonarea Europol.
Rrețea internațională specializată în traficul de migranți
Gruparea își desfășura activitatea ca o întreprindere complexă, structurată ierarhic – lideri, organizatori și intermediari de diferite naționalități.
Principalii lideri erau cetățeni sirieni și iordanieni, care urmau să se coordoneze cu alți contrabandiști aflați în Turcia și de-a lungul rutei Balcanilor de Vest.
Bulgarii erau responsabili de logistică (găsirea şi cumpărarea maşinilor folosite pentru transportul migranţilor şi înregistrarea lor pe numele altor persoane). Din primele informații, banda folosea și șoferi moldoveni, recrutați pe internet.
Investigațiile au fost începute în luna aprilie a acestui an, când au fost identificate 17 incidente de trafic de migranți care aveau legătură cu această grupare. Unul dintre principalii conducători era deja cunoscut de forțele de ordine, fiind investigat în trecut pentru activități similare în Austria și Croația.
Din Turcia până în Balcanii de Vest, folosind șoferi moldoveni
Cu ajutorul unor ghizi din Turcia, migranții traversau granița turco-bulgară pe jos, de unde erau preluați de șoferii moldoveni care îi transportau la granița bulgaro-sârbă sau bulgaro-română.
Șoferilor li se punea la dispoziție mașinile și coordonatele GPS și erau trimiși noaptea să preia migranții din locurile stabilite. Ei comunicau cu alți membri ai bandei folosind aplicații mobile cu mesaje care dispar. Pentru fiecare persoană transportată șoferii primeau 100 de euro, în medie între 700 și 1.000 de euro/transport.
Pentru a ajunge în Bosnia și Herțegovina fiecare migrant plătea aproximativ 6.000 de euro, iar pentru a ajunge în Serbia – peste 4.000 de euro.
Cartografierea activităților ilegale și identificarea liderilor grupării au fost realizate cu sprijinul Europol, care, pregătirea operațiunii și faza finală a reunit și autoritățile de aplicare a legii din celelalte țări implicate, iar în timpul operațiunilor propriu-zise a realizat, în timp real, verificarea încrucișată a informațiilor și a coordonat forțele aflate în teren.
[…] Autoritățile de aplicare a legii din Bulgaria (Parchetul din Plovdiv, Direcția Generală Combaterea Crimei Organizate, Poliția Națională, Poliția de Frontieră, Agenția Națională a Securității de Stat, Jandarmeria și combaterea terorismului), din România (Politia de Frontieră și Poliția Națională) și din Rep. Moldova (Inspectoratul General al Poliției) au reușit, în data de 19 august, arestarea a […] Citeste mai mult […]