Acasă Info Local Poluarea din București-Ilfov: Scrisoare către ministrul Mediului

Poluarea din București-Ilfov: Scrisoare către ministrul Mediului

DISTRIBUIȚI

Parlamentarii USR i-au adresat o scrisoare deschisă ministrului Mediului, Costel Alexe, în urma poluării excesive din zona București-Ilfov. În scrisoare se arată că situația nu este întâmplătoare, ci este efectul unui lung șir de nereguli care s-au perpetuat ani la rând, din cauza practicilor de eliberare a avizelor și a autorizațiilor de mediu fără consultări, ori din cauza  încălcării legislației de mediu.

În consecință, parlamentarii USR îi solicită ministrului Mediului cinci măsuri concrete printre care sancționarea penală a celor care se fac vinovați de arderile necontrolate din comuna Periș, o anchetă rapidă a cauzelor care au declanșat incendiul, crearea unei permanențe a Gărzii de Mediu pentru a evita și alte incendii în viitor, transparentizarea situației privind sesizările cetățenilor către Garda Națională de Mediu și a comisariatelor județene din subordinea acesteia, dar și un raport lunar al Gărzii de Mediu despre soluționarea cazurilor sesizate de cetățeni.

Redăm integral scrisoarea semnată de parlamentarii USR:

Către: Domnul Costel Alexe, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor

SCRISOARE DESCHISĂ

Referitor la: nivelul ridicat de poluare a aerului în zona București-Ilfov

Domnule ministru,

Având în vedere situația foarte gravă din zilele de 7 și 8 aprilie 2020, în care s-au produs depășiri semnificative ale parametrilor de monitorizare a calității aerului prin arderi necontrolate ale unor zone de vegetație în comuna Periş, la Nord Vest de comuna Corbeanca şi la limită cu localitatea Dârza, având în vedere că, recent, cercetătorii au demonstrat o relație cauzală între nivelul ridicat de poluare și creșterea numărului de persoane diagnosticate cu COVID-19, având în vedere că măsurile dispuse de Garda Națională de Mediu în data de 7 aprilie 2020 au fost insuficiente și ineficiente, din moment ce poluarea s-a repetat în același loc la o scară mult mai mare, având în vedere că una din măsurile dispuse de către Garda Națională de Mediu, crucială pentru sancționarea vinovaților, este identificarea proprietarilor de către Primăria Periș, iar aceasta și-a dovedit ineficiența în acest sens și în trecut – în urma unei sesizări pe care am transmis-o Gărzii de Mediu referitor la abandonarea unor deșeuri în comuna Periș, Garda de Mediu a dispus primăriei identificarea proprietarilor în vederea somării acestora să evacueze deșeurile, însă deșeurile au rămas abandonate în zona respectivă, având în vedere că nivelul de digitalizare și transparentizare a activității Gărzii Naționale de Mediu este foarte scăzut, iar capacitatea acesteia de a fi proactivă este foarte limitată, având în vedere că au existat numeroase plângeri ale cetățenilor în ultimele trei luni  – iar în unele locații chiar în ultimii trei ani – cu privire la nivelul ridicat de poluare din zona București-Ilfov, considerând că acest gen de accidente nu sunt întâmplătoare, ci efectul minimalizării importanței mediului sănătos pe o perioadă îndelungată de timp, în care s-au dat avize și autorizații de mediu fără consultări și dezbateri publice reale ori cu încălcarea flagrantă a legislației din domeniu,

Solicităm Ministerului Mediului:

Identificarea vinovaților și formularea unei plângeri penale în vederea sancționării acestora conform legii. Art. 98 alin. (1) lit. a) (1) din Ordonanța de Urgență a Guvernului nr. 195/2005 privind protecţia mediului prevede că arderea miriștilor fără autorizație constituie infracțiune și se pedepsește penal, cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă, dacă au fost de natură să pună în pericol viaţa ori sănătatea umană, animală sau vegetală.

O anchetă reală și urgentă pentru a se afla condițiile, obiectul și impactul acelor incendii și de ce nu a intervenit nimeni în timp util.

Crearea unei permanențe reale a Gărzii Naționale de Mediu, astfel încât astfel de situații să nu se mai repete, iar răspunsul să fie mult mai rapid – call center, aplicație de raportare.

Transparentizarea și prezentarea informațiilor în timp real privind sesizările transmise de cetățeni Gărzii Naționale de Mediu și comisariatelor județene din subordinea acesteia cu privire la poluarea aerului sau a deșeurilor depozitate ilegal, pe modelul raportărilor de COVID-19.

Raport lunar prezentat  publicului de către Garda Națională de Mediu privind numărul de sesizări primite, tipul sesizărilor și stadiul de soluționare a acestora.

Așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră și demararea acțiunilor în sensul recomandat în prezenta scrisoare”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here